BVBA apotheek Patrick Meysen

Hoofdpijn: hoe ga ik ermee om?

Hoofdpijn: hoe ga ik ermee om?

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende aandoeningen ter wereld. Hoofdpijn is pijn die u overal in uw hoofd kan ervaren. Het is een veel voorkomende aandoening en de meeste mensen zullen er in hun leven minstens éénmaal mee geconfronteerd worden. Hoofdpijn kan zowel mannen als vrouwen van elke leeftijd treffen. 

In de meeste gevallen is hoofdpijn onaangenaam, maar geen reden tot bezorgdheid. Soms kan het een symptoom zijn van een ernstige ziekte. 

Soorten hoofdpijn en symptomen 

Er zijn meer dan 200 verschillende soorten hoofdpijn, en ze kunnen heel verschillend van elkaar aanvoelen. Hieronder volgen symptomen van enkele veel voorkomende typen. 

Spanningshoofdpijn 

Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn. De pijn zit meestal aan beide kanten van uw hoofd en voelt dof of strak aan. Het kan tussen de 30 minuten en 7 dagen duren. 

Migraine 

Migraine is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem waarbij u naast hoofdpijn ook een of meer andere symptomen kunt hebben, zoals misselijkheid , braken of een gevoel van gevoeligheid voor licht of geluid. De pijn klopt meestal aan één kant van uw hoofd en kan uren of dagen aanhouden. 

Sommige mensen ervaren vóór of tijdens een migraineaanval andere symptomen, bijvoorbeeld een visuele aura of veranderingen in hun gezichtsvermogen. Visuele aura kan bestaan uit lichtflitsen, blinde vlekken of het zien van 'zigzag'-patronen. Anderen kunnen problemen hebben met hun spraak, of ervaren een ‘spelden-en-naalden’ (een gevoelloos, tintelend) gevoel in hun armen en benen. 

Clusterhoofdpijn 

Clusterhoofdpijn is een zeldzamere vorm van hoofdpijn die zeer pijnlijk kan zijn. Ze komen doorgaans voor in groepen of 'clusters' van aanvallen. De pijn zit meestal achter één oog en voelt stekend of brandend aan. Mogelijk heeft u een loopneus en rode ogen met waterige afscheiding. Het kan tot 3 uur duren en kan een paar keer per dag voorkomen. 

Sinus hoofdpijn 

Hoofdpijn als gevolg van sinusproblemen veroorzaakt druk op uw voorhoofd of jukbeenderen, aan één of beide zijden van uw gezicht. Deze gebieden kunnen pijnlijk aanvoelen als u erop drukt of naar voren buigt. Het kan ook zijn dat uw tanden pijnlijk zijn en dat u een verstopte neus, loopneus of hoest heeft. 

Alcoholhoofdpijn, of "kater" 

Hoofdpijn als gevolg van het drinken van alcohol veroorzaakt kloppende pijn die erger wordt bij inspanning.  

Uitdrogingshoofdpijn 

Hoofdpijn door uitdroging veroorzaakt pijn over het hele hoofd. 

Hoofdpijn op hoogte 

Hoogtehoofdpijn is een intense, kloppende pijn die zich over uw hele hoofd verspreidt of vooral in uw voorhoofd. Het wordt ook wel 'bergziekte' genoemd, maar kan optreden als u van hoogte verandert. Bergbeklimmen kan pijn over het hele hoofd veroorzaken die bij inspanning erger wordt. Duiken kan hoofdpijn veroorzaken die gepaard gaat met duizeligheid, ademhalingsmoeilijkheden of verwarring. Vliegen in een vliegtuig kan pijn aan één kant van uw voorhoofd veroorzaken. 

Hoofdpijn door slaapapneu 

Hoofdpijn als gevolg van slaapapneu wordt meestal gevoeld als u 's ochtends wakker wordt, op de meeste dagen van de week. 

Omgaan met hoofdpijn 

Heel wat mensen ervaren hoofdpijn. We geven je alvast een aantal tips om ermee om te gaan. 

Hier zijn zes dingen die u kunt doen om de intensiteit of frequentie van hoofdpijn te verminderen: 

  • Beweeg regelmatig. 

Lichaamsbeweging is goed voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Lichaamsbeweging is de meest effectieve levensstijlverandering om hoofdpijn aanzienlijk te verminderen. 

Het is een natuurlijke stressverlichter die de spanning verlaagt die hoofdpijn kan veroorzaken en die feel-good endorfines vrijgeeft die pijnsignalen naar de hersenen blokkeren. Streef naar 30 minuten matige lichaamsbeweging, minstens vijf dagen per week of 150 minuten in totaal per week om het volledige voordeel te ervaren. 

  • Beperk cafeïne. 

Sommige vrij verkrijgbare medicijnen tegen hoofdpijn bevatten cafeïne, en een kleine hoeveelheid kan uw hoofdpijn helpen stoppen. Overmatig gebruik van cafeïne kan echter uw bloeddruk verhogen en hoofdpijn veroorzaken.  

Over het geheel genomen wordt tot 400 milligram cafeïne per dag voor de meeste volwassenen als veilig beschouwd. Frisdrank- en energiedrankjes kunnen bijzonder veel cafeïne bevatten, dus houd uw inname nauwlettend in de gaten. Elke reductie kan helpen, dus streef niet meer dan één kopje koffie of thee per dag na. 

  • Eet gezond. 

Sommige mensen met chronische hoofdpijn of migraine hebben verlichting gevonden door hun dieet te veranderen en specifiek voedsel te elimineren. Voor sommigen kan een specifiek voedingsmiddel hoofdpijn veroorzaken. Sommige chemicaliën in voedingsmiddelen kunnen bij bepaalde mensen de kans op het krijgen van hoofdpijn vergroten door de drempel ervoor te verlagen. Controleer ook de ingrediënten van kruidenmixen en sauzen, want veel ervan bevatten gluten, suiker, zout, conserveermiddelen en kunstmatige kleur- en smaakstoffen. 

Nadat u potentiële triggerfoods een tijdje hebt geëlimineerd, kunt u ze langzaam één voor één opnieuw introduceren. Enkele veelvoorkomende voedingsmiddelen die je kan elimineren zijn onder meer sterk bewerkte voedingsmiddelen, cafeïne, chocolade, oude kazen, vleeswaren met een hoog nitraatgehalte, voedingsmiddelen met veel suiker, gluten en alcohol. 

Sommige mensen merken dat het veranderen van hun dieet van bewerkte voedingsmiddelen naar volledig, zelfbereid voedsel een groot verschil heeft gemaakt in hun hoofdpijn. [???] Bovendien zult u merken dat een dagelijkse multivitamine en supplementen van riboflavine en magnesium helpen bij hoofdpijn. 

  • Vermijd stoffen. 

Het is geen geheim dat alcohol, tabak en illegale drugs je hersenen beïnvloeden. Veel mensen met chronische hoofdpijn of migraine zijn gevoelig voor alcohol. Beperk uw alcoholinname tot één drankje per dag als u een vrouw bent, of twee drankjes per dag als u een man bent. Als u rookt, stop dan. 

  • Zorg voor voldoende slaap. 

Slaap is essentieel voor ons welzijn, en voldoende slaap kan hoofdpijn helpen verminderen. Het kan zijn dat u niet de aanbevolen volledige acht uur per nacht nodig heeft, maar het is belangrijk dat u genoeg slaapt om het gevoel te krijgen dat u goed functioneert. 

Vermijd te veel of te weinig slapen, omdat dit migraine kan veroorzaken. Als u is verteld dat u snurkt, praat dan met uw arts over slaapapneu, omdat dit ook hoofdpijn kan veroorzaken. 

  • Ontspan en laad op. 

Stress kan je hoofdpijn bezorgen, dus zoek iets wat je leuk vindt om te doen, waardoor de stress vermindert en je creativiteit op gang komt. Hoofdpijn komt vaker voor als u gestrest bent, dus doe wat u kunt om uw stressniveau onder controle te houden. 

Maak tijd om voor jezelf te zorgen. Als je geen energie krijgt door met anderen om te gaan, zorg dan dat je iets in huis hebt waarmee je weer in harmonie met jezelf kunt komen. 

Wat als hoofdpijn een alarmsignaal is?  

Hoewel hoofdpijn zelden een voorbode is van een meer onheilspellende ziekte, is het verstandig om naar uw arts te gaan als u regelmatig hoofdpijn heeft, als uw hoofdpijn uw vermogen om te functioneren belemmert, of als u een bestaand hoofdpijnpatroon heeft dat op een bepaalde manier verandert.  Sommige hoofdpijnen worden als ‘alarmsignalen’ beschouwd, omdat ze veroorzaakt kunnen worden door een onderliggende, levensbedreigende aandoening.  

  • Plotselinge, intense hoofdpijn die binnen enkele seconden tot minuten een ondraaglijke intensiteit bereikt, vaak omschreven als ‘de ergste hoofdpijn van mijn leven’. Dit wordt ook wel donderslaghoofdpijn genoemd. Dit kan worden veroorzaakt door levensbedreigende bloedingen in de hersenruimten en u moet onmiddellijk naar de eerste hulp gaan.  
  • Een nieuwe hoofdpijn die anders is dan elke andere eerdere hoofdpijn, of een toename in frequentie of intensiteit, of een slechte respons op eerder effectieve therapieën. 
  • Hoofdpijn waar u 's nachts wakker van wordt. 
  • Verhoogde hoofdpijn bij liggen, hoesten, niezen of belasten. 
  • Nieuwe hoofdpijn na de leeftijd van 40 jaar als u nog nooit eerder zo'n hoofdpijn heeft gehad. 
  • Hoofdpijn gepaard gaande met symptomen zoals: zwakte in het gezicht, de arm of het been; gevoelloosheid of coördinatieproblemen; visuele beperking; taal- of spraakproblemen; hoogtevrees; verwarring; veranderde waakzaamheid; of toevallen. Als deze symptomen optreden, ga dan dadelijk naar spoed. Dit kan een beroerte zijn. 

  Je ziet hoofdpijn komt vaak voor maar is meestal van voorbijgaande aard. Dadelijk in paniek slaan bij het eerste signaal van hoofdpijn is dan ook zeker niet nodig, maar let op voor andere ongebruikelijk alarmsignalen.  

Meest Recente Posts

In de kijker