BVBA apotheek Patrick Meysen

Lekker koken met minder zout


Steeds meer mensen worden zich bewust van de noodzaak om hun zoutinname te verminderen. Te veel zout kan leiden tot hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. Gelukkig betekent minder zout niet minder smaak. In deze blogpost delen we enkele inzichten in waarom het belangrijk is om minder zout te gebruiken en bieden we heerlijke en praktische recepten aan die je kunt proberen. Met een volledige wereldkeuken aan kruiden tot je beschikking, was zonder zout koken nog nooit zo smakelijk! 

Waarom is het belangrijk om minder zout te gebruiken? 

Zout, of natrium, is een essentieel mineraal voor ons lichaam. Het reguleert onder andere de vochtbalans en helpt spieren en zenuwen goed te functioneren. Echter, te veel zout in je dieet kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, en nierproblemen. Hier zijn enkele redenen waarom het verminderen van zout in je maaltijden belangrijk is: 

  • Hartgezondheid: Een hoge zoutinname kan leiden tot hoge bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. 
  • Nierfunctie: Overmatige zoutinname kan de nierfunctie belasten en leiden tot nierproblemen. Nierschade is onherstelbaar. 
  • Waterretentie: Te veel zout kan leiden tot het vasthouden van vocht, wat kan resulteren in opgeblazen gevoel en gewichtstoename. 
  • Smaakverdoezeling: Zout kan de smaak van voedsel versterken, maar overmatig gebruik kan de natuurlijke smaken van ingrediënten verdoezelen. Je smaakpapillen "wennen" ook erg snel aan zout, waardoor je steeds meer en meer zal moeten gebruiken om je maaltijden niet "flauw" te vinden. 

Kruiden en smaakmakers: de basis 

Er bestaan 5 smaken: zout, zoet, umami, zuur en bitter. Er zijn enkele krachtige smaakmakers die de beleving van deze smaken kunnen garanderen. Denk bijvoorbeeld aan azijn, knoflook, honing, venkelzaad, chilipepers, edelgistvlokken (voedingsgist) en citroen/limoen.  

Daarnaast zijn er natuurlijk de kruiden, zowel gedroogd als vers. Onthoud: gedroogde kruiden smaken intenser dan verse kruiden. Je hebt dus bijv. minder gedroogde basilicum nodig dan je verse basilicumblaadjes zou gebruiken. De smaak van verse of gedroogde kruiden kan ook wat verschillen. Er ligt een wereld van smaak voor je open: oregano, dille, tijm, rozemarijn, basilicum, bieslook, peterselie, koriander, munt ... Deze kan je allemaal als plant kopen, maar ook als gedroogd kruidenpoeder. 

Dan zijn er nog andere gedroogde kruiden: verschillende soorten peper (zwart, wit, cayenne), komijn, kurkuma, piment, 5-kruidenpoeder, (gerookt) paprikapoeder ... En, natuurlijk, de mixen uit de wereldkeuken: zoals cajun, raz el hanout, za'atar ... Je kan deze mengelingen allemaal kopen in de uitgebreidere supermarkt of wereldkeukenwinkel. Let bij deze mengelingen wel op: sommige merken verkopen bijv. een cajun of "kippenkruidenmix" waarvan de helft uit zout bestaat. Kijk dus altijd op de ingrediëntenlijst!  

Qua bereidingstechnieken kunnen we jullie meegeven dat roosteren, bakken en grillen meestal in meer smaak zal resulteren dan (plat)koken, sudderen of stomen – maar dit hangt er vanaf. Stoofvlees dien je natuurlijk lang te laten garen en pruttelen. Courgetteplakjes bijvoorbeeld dan weer niet, die komen veel beter toen hun recht wanneer je ze +/- 15 minuten roostert in de oven. 

Praktische recepten met minder zout: 

Hier zijn enkele smakelijke recepten die minder zout bevatten, maar vol van smaak zijn: 

1. Geroosterde Groenten met Kruiden: 

Ingrediënten: Gemengde groenten (bijv. wortels, paprika, courgette), olijfolie, knoflook, verse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano), peper. 

Bereiding: Snijd de groenten in stukjes, besprenkel met olijfolie, voeg gehakte knoflook en kruiden toe, rooster in de oven tot ze gaar en knapperig zijn. Breng op smaak met peper. Andere smakelijke kruiden als toevoeging: cayennepeper, paprikapoeder, currypoeder, komijn, etc. 

2. Quinoa Salade met Citroen-Dille Dressing: 

Ingrediënten: Quinoa, komkommer, tomaat, rode ui, citroensap, dille, olijfolie, peper. 

Bereiding: Kook de quinoa en laat afkoelen. Meng met gesneden groenten, citroensap, dille, olijfolie en peper. 

3. Kipfilet met Appel-Cider Glazuur: 

Ingrediënten: Kipfilet, appelsap, mosterd, honing, tijm, peper. 

Bereiding: Marineer de kipfilet met een mengsel van appelsap, mosterd, honing, tijm en peper. Bak de kipfilet in olijfolie. 

4. Zalm met Citrus-Kruidenmarinade: 

Ingrediënten: Zalmfilet, citrussap (sinaasappel of citroen), knoflook, verse kruiden (bijv. peterselie, bieslook, dille), peper. 

Bereiding: Marineer de zalm in citrussap, knoflook en kruiden, bak of grill tot gaar. Breng op smaak met peper. 

Conclusie

Minder zout gebruiken in je kookkunsten is niet alleen goed voor je gezondheid, maar het kan ook je smaakpapillen uitdagen en nieuwe culinaire mogelijkheden onthullen. Met deze recepten kun je genieten van smakelijke maaltijden zonder de zoutinname te overschrijden. Voel je vrij om te experimenteren met kruiden en smaakmakers om je eigen heerlijke creaties te maken, terwijl je zorgt voor je gezondheid en welzijn. Eet smakelijk! 

Meest Recente Posts

In de kijker