BVBA apotheek Patrick Meysen

Gordelroos: een wegwijzer


Gordelroos is een virale infectie die wordt veroorzaakt door het herpes zoster-virus, dat ook verantwoordelijk is voor waterpokken. Het komt vaak voor bij volwassenen en kan ongemakkelijke symptomen en complicaties met zich meebrengen. In dit artikel zullen we de basisinformatie over gordelroos behandelen, inclusief de oorzaken, symptomen, behandelingsopties en mogelijke complicaties. 

Oorzaken van Gordelroos 

Gordelroos wordt veroorzaakt door het herpes zoster-virus, dat inactief blijft in het lichaam na een eerdere infectie met waterpokken. Als het immuunsysteem verzwakt raakt, kan het virus opnieuw actief worden en leiden tot gordelroos. Het is belangrijk op te merken dat gordelroos niet van persoon op persoon wordt overgedragen, maar dat het herpes zoster-virus wel kan worden overgedragen aan mensen die geen immuniteit hebben voor waterpokken. Eigenlijk betekent dit dat mensen die nog nooit de waterpokken gehad hebben wel besmet kunnen worden en waterpokken kunnen krijgen door in contact te komen met het vocht van de gordelroosblaasjes. Gordelroos op zich krijg je niet door contact met het vocht.   

Symptomen van Gordelroos  

De symptomen van gordelroos beginnen meestal met pijn, tintelingen of jeuk op een bepaald deel van de huid. Binnen enkele dagen verschijnen er rode huiduitslag en met vocht gevulde blaren op dat gebied. De huiduitslag volgt meestal een specifiek patroon dat zich in een band of "gordel" over één zijde van het lichaam uitstrekt, wat de aandoening zijn naam geeft. 

Andere veelvoorkomende symptomen zijn onder meer: 

  • Koorts en rillingen 
  • Vermoeidheid 
  • Hoofdpijn 
  • Gevoeligheid voor licht 
  • Jeuk en brandende sensaties op de huid 

Behandeling van Gordelroos  

De behandeling van gordelroos is gericht op het verminderen van pijn, het beheersen van de symptomen en het voorkomen van complicaties. Artsen schrijven vaak antivirale medicijnen voor, zoals aciclovir, famciclovir of valaciclovir, om de duur en de ernst van de infectie te verminderen. Pijnstillers en anticonvulsieve (aanvalvoorkomende) medicijnen kunnen ook worden voorgeschreven om de pijn te verlichten. 

Het is belangrijk om de huiduitslag schoon te houden en te voorkomen dat deze wordt geïnfecteerd. Daarnaast kunnen natte kompressen, calaminelotion en lotions met capsaïcine helpen bij jeuk en ongemak. 

Mogelijke Complicaties van Gordelroos 

Gordelroos kan enkele complicaties met zich meebrengen, waaronder: 

  • Post-herpetische neuralgie: Dit is een aandoening waarbij de pijn aanhoudt, zelfs nadat de uitslag is verdwenen. 
  • Oogcomplicaties: Als gordelroos optreedt in de buurt van de ogen, kan dit leiden tot ooginfecties en zelfs verlies van het gezichtsvermogen. 
  • Huidinfecties: Krabben aan de uitslag kan leiden tot huidinfecties. 
  • Zeldzame complicaties: Sommige mensen kunnen neurologische problemen of longontsteking ontwikkelen als gevolg van gordelroos. 

Preventie van Gordelroos 

Het beste middel tegen gordelroos is de vaccinatie. Het herpes zoster-vaccin is beschikbaar voor volwassenen van 50 jaar en ouder en is effectief gebleken in het verminderen van het risico op gordelroos en de ernst van de symptomen bij degenen die toch gordelroos krijgen. We dienen hier wel de kanttekening bij te zetten dat dit vaccin een hoog kostenplaatje kent. 

Conclusie 

Gordelroos is een virale infectie die kan leiden tot pijnlijke symptomen en mogelijke complicaties. Het is belangrijk om te begrijpen wat gordelroos is, hoe het wordt veroorzaakt en welke preventieve maatregelen kunnen worden genomen, zoals vaccinatie. Bij symptomen van gordelroos is het raadzaam om direct medische hulp in te roepen om de beste behandelingsopties te verkennen. 

Meest Recente Posts

In de kijker