BVBA apotheek Patrick Meysen

Een licht op winterdepressie


In deze blog schrijven we meer over winterdepressie. Hieronder vind je een overzicht van wat winterdepressie precies is, hoe vaak het voorkomt, wat mogelijke oorzaken zijn en wat je eraan kan doen. 

Wat is winterdepressie? 

Winterdepressie, ook wel bekend als seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), is een vorm van depressie die optreedt in de herfst en wintermaanden. Mensen met winterdepressie ervaren symptomen van depressie, zoals verdrietig zijn, gebrek aan energie, vermoeidheid en verlies van interesse in dagelijkse activiteiten. Deze symptomen komen elk jaar terug en verdwijnen in de lente en de zomer. 

Hoe vaak komt winterdepressie voor? 

Winterdepressie komt voor bij ongeveer 1-2% van de bevolking in Nederland en België. Vrouwen hebben meer kans op het ontwikkelen van winterdepressie dan mannen. 

Wat zijn mogelijke oorzaken van winterdepressie? 

  • De exacte oorzaken van winterdepressie zijn nog niet bekend, maar er zijn verschillende theorieën. Een mogelijke oorzaak is de afname van daglicht in de wintermaanden, wat de biologische klok kan verstoren en de productie van melatonine kan verhogen. Melatonine is een hormoon dat invloed heeft op de slaap-waakcyclus en bij sommige mensen kan bijdragen aan symptomen van depressie. 
  • Een andere mogelijke oorzaak is een tekort aan vitamine D, wat kan optreden bij mensen die weinig tijd buiten doorbrengen. Vitamine D is belangrijk voor de regulering van stemming en het gebrek eraan kan bijdragen aan symptomen van depressie en algemene malaise. 
Het grijze weer en weinig helder daglicht kunnen zowel je fysiek als mentaal welzijn negatief beïnvloeden
Het grijze weer en weinig helder daglicht kunnen zowel je fysiek als mentaal welzijn negatief beïnvloeden

Wat kan je doen tegen winterdepressie? 

Er zijn verschillende manieren om winterdepressie te behandelen en symptomen te verminderen. Lees eens door het onderstaande lijstje en kijk wat je aanspreekt. Sommige dingen toepassen is sowieso beter dan niets. 

Zorg voor voldoende licht 

Door voldoende licht te krijgen, kan de biologische klok in balans blijven en de aanmaak van melatonine verminderen. Probeer elke dag minstens een half uur naar buiten te gaan om van natuurlijk licht te profiteren. Als dat niet mogelijk is, overweeg dan het gebruik van een lichttherapielamp. Lichttherapie is een veelgebruikte behandeling voor winterdepressie. Het houdt in dat je dagelijks blootgesteld wordt aan fel licht dat vergelijkbaar is met daglicht. 

Blijf actief 

Regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan een betere stemming en hoger energieniveau. Zelfs korte wandelingen of lichte lichaamsbeweging kunnen helpen. 

Eet gezond  

Het eten van gezonde voeding kan helpen om je energieniveau en stemming te verbeteren. Eet voldoende groenten, fruit en volle granen en vermijd het eten van te veel suiker en bewerkte voedingsmiddelen. 

Zoek steun

Praat met vrienden en familie over je gevoelens en zoek hun steun. Blijf verbonden met anderen door middel van sociale activiteiten, zelfs als je je niet zo gemotiveerd voelt. Het bijwonen van sociale activiteiten kan helpen bij het verminderen van gevoelens van eenzaamheid en isolatie, die bijdragen aan symptomen van depressie. 

Maak een planning

Plan activiteiten die je leuk vindt en die je energie geven. Dit kan helpen om een gevoel van doel en structuur aan je dag te geven. 

Probeer ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie en diepe ademhaling kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst. 

Vitamine D-supplementen

Vitamine D-supplementen kunnen helpen bij het verminderen van symptomen van depressie bij mensen met een tekort aan vitamine D. Neem contact op met onze apotheek om te kijken welke supplementen jouw noden het best tegemoet komen! 

Overweeg professionele hulp 

Als je je somber blijft voelen en de bovengenoemde tips niet helpen, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen om manieren te vinden om met winterdepressie om te gaan en je symptomen te verminderen. Ook kan psychotherapie nuttig zijn voor het identificeren en aanpakken van onderliggende oorzaken van winterdepressie. 

Conclusie 

Winterdepressie is een vorm van depressie die optreedt in de herfst en wintermaanden. Je kan om te beginnen zelf een aantal aanpassingen doen in je levensstijl om de symptomen te beheersen. Indien dit niet helpt kan je verder gaan met andere therapieën, zoals lichttherapie, vitamine D-supplementen en psychotherapie. Als je vermoedt dat je last hebt van winterdepressie en je vindt geen soelaas in onze tips, neem dan contact op met je huisarts om de beste behandeling te overwegen. 

Meest Recente Posts

In de kijker