BVBA apotheek Patrick Meysen

Gebitsverzorging bij kinderen


Het verzorgen van het gebit van kinderen is niet alleen erg belangrijk voor hun gezondheid op de lange termijn. Ook is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met het aanleren van goede gebitsverzorgingsgewoonten bij kinderen, op deze manier wordt dit een automatisme bij het opgroeien. 

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om aan de slag te gaan met gebitsverzorging bij kinderen: 

  • Begin vroeg: Begin met het poetsen van de tanden van je kind zodra de eerste tand doorkomt. Dit kan al vanaf 6 maanden zijn. Hierdoor wennen kinderen aan het poetsen en wordt het een normaal onderdeel van hun dagelijkse routine. 
  • Gebruik de juiste tandenborstel: Gebruik een zachte tandenborstel die past bij de leeftijd van je kind. Voor kinderen jonger dan 3 jaar is een tandenborstel met een kleine kop en zachte haren aan te bevelen. 
  • Gebruik de juiste tandpasta: Gebruik tandpasta die speciaal is ontworpen voor kinderen. Deze tandpasta's bevatten minder fluoride dan tandpasta's voor volwassenen, wat de kans op fluorose (veranderingen in het tandglazuur vaak te herkennen aan witte plekken) vermindert. Een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt is ruim voldoende. 
  • Poets twee keer per dag: Poets de tanden van je kind twee keer per dag, 's ochtends en 's avonds, gedurende minstens twee minuten per keer. 
  • Eens het kind iets ouder is, begeleid het poetsen: begeleid je kind bij het poetsen tot hij of zij ongeveer 8 jaar oud is. Het is belangrijk dat je kind de juiste techniek leert en dat alle tanden goed worden gepoetst. Hou er rekening mee dat elk kind anders is, dus het kan zijn dat je nog iets langer dient te begeleiden. Doe dit tot je kind de juiste techniek onder de knie heeft. 
  • Leer je kind flossen: Leer je kind hoe te flossen zodra de tanden elkaar raken. 
  • Beperk suikerhoudende dranken en voedsel: beperk de consumptie van suikerhoudende dranken en voedsel, omdat suiker bijdraagt aan tandbederf. 
  • Bezoek regelmatig de tandarts: breng je kind regelmatig naar de tandarts voor controles en professionele reinigingen. De tandarts spoort immers problemen op voor ze te ernstig worden. 
  • Geef het goede voorbeeld: Laat je kind zien hoe belangrijk het is om goed voor het gebit te zorgen door zelf goede gebitsverzorgingsgewoonten te tonen. 

Door deze stappen te volgen, kan je ervoor zorgen dat het gebit van je kind stevig en gezond blijft en dat hij of zij een goede mondhygiëne ontwikkelt die een leven lang meegaat. 

Meest Recente Posts

In de kijker