BVBA apotheek Patrick Meysen

Tips bij een droge mond


Sommige personen hebben regelmatig te kampen met een droge mond. Niets ergs zou je kunnen denken, maar een droge mond kan echt wel vervelend zijn. 

We geven je enkele tips om hiermee om te gaan: 

Blijf gehydrateerd 

Drink regelmatig kleine slokjes water om de mond vochtig te houden. Neem bij voorkeur altijd een flesje water me als je op pad gaat, zodat je op elk moment kunt hydrateren. Ook andere dranken kunnen je hydrateren maar vermijd drankjes met veel suiker en cafeïne, omdat deze de uitdroging kunnen verergeren. 

Kies voor vochtig voedsel 

Eet vochtig voedsel zoals fruit en groenten, soepen en bouillons. Deze voedingsmiddelen helpen om de mond te hydrateren. 

Vermijd uitdrogende stoffen 

Vermijd het gebruik van uitdrogende stoffen zoals tabak, alcohol en cafeïne. 

Kauw suikervrije kauwgom of snoepjes 

Kauwgom of snoepjes zonder suiker kunnen helpen bij het stimuleren van de speekselproductie.  

Speeksel-vervangende middelen 

Als het aanpassen van je gewone voedingspatroon niet helpt, kan je ook kiezen voor speeksel-vervangende middelen: er zijn speciale producten verkrijgbaar die het speeksel in de mond kunnen vervangen, zoals sprays, gels en zuigtabletten. Ook een mondspoeling zonder alcohol om de mond te bevochtigen kan soelaas bieden. Overleg met je apotheker welke producten het beste bij jou passen. 

Adem door je neus 

Probeer door je neus te ademen in plaats van door je mond. Dit helpt de luchtvochtigheid in je mond te behouden. 

Houd de luchtvochtigheid op peil 

Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis of op kantoor want ook dit kan helpen bij een droge mond. 

Als de droge mond aanhoudt of ernstig is, raadpleeg dan je apotheker of je arts. Het kan een teken zijn van een medische aandoening die behandeld moet worden, of het kan een bijwerking zijn van medicatie die je neemt. In dat geval dient er voor jouw specifieke situatie een oplossing gevonden te worden. 

Meest Recente Posts

In de kijker