BVBA apotheek Patrick Meysen

Typische winterkwaaltjes


De winter brengt vaak niet alleen de kou met zich mee, maar ook een hele resem winterkwaaltjes die zorgen dat het dagdagelijks leven minder aangenaam wordt. Wie is er al niet eens slachtoffer van geworden: een loopneus, hoofdpijn, een verstopte neus, niesbuien, keelpijn, vermoeidheid… allemaal symptomen waar we in de winter net iets meer mee geconfronteerd worden dan in de rest van het jaar. 

Besmettelijke ziekmakers 

Op zich vallen de symptomen van winterkwalen nog mee en zijn er eenvoudige oplossingen om deze hinderlijke winterse kwalen te voorkomen of te behandelen. Belangrijk is wel dat we hier aandacht aan geven, anders lopen we het risico dat deze symptomen doorzetten en zelfs erger worden, wat dan kan leiden tot onder meer keelontsteking, oorontsteking, sinusitis, bronchitis, maagdarmontstekingen, griep…  

Het is niet voor niets dat in de winter virale infecties pieken. Omwille van het gure weer blijven we immers veel vaker binnenshuis in afgesloten ruimtes. Het structureel ventileren wordt soms onbewust overgeslagen. Mogelijke ziekteverwekkers – zowel virussen als bacteriën -  bij andere mensen worden dan ook vlotter overgedragen van de ene persoon op de andere, door het gebrek aan ventilatie.  

Preventie in de vorm van een goede hygiëne en regelmatig poetsen is alvast de tip die met stip op 1 dient te staan. Vooral een goede handhygiëne is onontbeerlijk aangezien de meeste winterziektes via de handen overgebracht kunnen worden:  

  • Was je handen meermaals per dag.
  • De ontsmettingsspray die we als het ware automatisch gebruikten tijdens de covidpandemie is ook nu nog een goede beschermer.
  • Het is open deuren intrappen maar hou je hand voor je mond als je hoest of niest, of nog beter: hoest of nies in je elleboog.
  • Zakdoeken zijn broeihaarden van virussen en bacteriën, dus het is beter om papieren zakdoekjes te gebruiken die je dadelijk kan weggooien. Hierdoor voorkom je dat bij gebruik van een zakdoek je handen (her)besmet worden met virussen en bacteriën.
  • Daarnaast is het belangrijk om voldoende aandacht te hebben voor rust en ontspanning.
  • Ook regelmatig buitenkomen kan je immuunsysteem een boost geven.


Je lijf en de koude contreien 

Naast bovenstaande winterkwaaltjes word je soms ook geconfronteerd met één van de volgende ongemakken: denk maar aan een droge huid, droge lippen, statisch haar en tranende ogen. 

Droge huid en droge lippen 

De gure wind, lage temperaturen en de lage luchtvochtigheid zijn vaak de onderliggende boosdoeners waardoor je huid droog wordt en je lippen schraal.  Voor je huid is voldoende smeren met voedende ingrediënten dan ook de boodschap. Bij schrale droge lippen heb je vaak de neiging om zelf aan je lippen te likken. Tracht dit te vermijden, want je zorgt er alleen maar voor dat ze nog verder uitdrogen. Een verzorgende lippenbalsem, bij voorkeur zonder geur en smaak, kan wel soelaas brengen. 

Statisch haar 

Statisch haar ontstaat dan weer omdat in de winter de lucht binnen vaak droog is bij hoge temperaturen. Hierdoor krijgt je haar te weinig vocht wat resulteert in te veel negatief geladen deeltjes waardoor het rechtop gaat staan. Goed hydrateren en voeden is dan ook hier belangrijk. Dit kan je doen door na je shampoo een conditioner te gebruiken en indien nodig 1 keer per week een haarmaskertje op te doen. Een gladmakend, voedend serum dat je op droog haar aanbrengt kan ook helpen om je haar soepel en gehydrateerd te houden.  

Droge en tranende ogen 

Een minder gekende kwaal die vooral in de winter voorkomt zijn de tranende ogen. De koude en gure wind kunnen traanogen uitlokken, maar ook de droge lucht door de verwarming kan een uitlokkende trigger zijn. Belangrijk is voldoende water te drinken zodat de vochtbalans in je lichaam op peil blijft, ook luchtbevochtigers om de lucht binnenshuis minder droog te maken kan een hulp zijn bij het voorkomen van tranende ogen. Helpt dit echter allemaal niet en heb je heel wat last van je tranende ogen? Een zoutoplossing die je in je ogen druppelt kan dan verlichting brengen. 



De winter, niet alleen maar miserie 

Misschien denk je nu: was er maar nooit een winter … Toch heeft ook dit seizoen heel wat te bieden. De winter staat synoniem voor warme chocomelk met slagroom, gezellig samen voor de open haard zitten, de fijne eindejaarsfeesten… dus het is niet allemaal negatief. Probeer er zeker met een positieve mindset van te genieten: dat maakt het ééns zo fijn! 

Meest Recente Posts

In de kijker