BVBA apotheek Patrick Meysen

Nieuwe subvarianten van het omikronvirus


We zouden het allemaal liever niet moeten schrijven, maar Sciensano en andere wetenschappelijke autoriteiten stellen vast dat er wel degelijk een nieuwe coronagolf begonnen is. Statistisch is vast te stellen dat de besmettingen significant omhoog gaan. Er is ook een stijging in de ziekenhuisopnames. Het omikronvirus, één van de varianten van het originele Covid-19 virus, is blijven muteren (zoals virussen altijd doen) en daaruit zijn twee erg besmettelijke subvarianten voortgekomen: omikron BA.4 en omikron BA.5 (de beestjes moeten een naam hebben: dat zijn ze).  

Problematisch is dat gemuteerde virussen steeds "slimmer" en slinkser worden: daarom vormen ze ook een nieuwe bedreiging. Ondertussen heeft een groot deel van de bevolking bepaalde immuniteit opgebouwd, door vaccinatie, of al besmet geweest te zijn, of beiden, maar deze BA.4 en BA.5 varianten blijken zeer kundig in het omzeilen van die opgebouwde immuniteit. Voor velen is de inenting met de eerste vaccins of de boosterprik ook een tijdje geleden, waardoor hun bescherming tegen het coronavirus en de varianten stillaan minder wordt. Zowel de vaccins als de boosterprik die je eventueel gehad hebt, zullen wel nog altijd bescherming bieden tegen deze varianten: ze vermijden niet dat je besmet raakt (je kan nog steeds ziek worden als je gevaccineerd bent), maar de vaccins en boosterprik zorgen over het algemeen voor een milder ziekteverloop. Er is nog geen officieel besluit genomen over een eventuele tweede boosterprik voor de algemene bevolking, al heeft Vlaanderen wel al beslist om alle 80-plussers en bewoners van onder andere woonzorgcentra en –tehuizen een tweede boosterprik aan te bieden. 

Voorzichtigheid blijft dus echt wel geboden, zeker als je tot één van de risicogroepen behoort. Sinds eind mei is de coronabarometer, met de kleurencodes, gedeactiveerd en moet je ook op het openbare vervoer geen mondmaskers meer dragen. Mondmaskers zijn nagenoeg volledig uit het straatbeeld verdwenen, waardoor we vaak niet meer stilstaan bij het feit dat het virus nog steeds circuleert en gezondheidsschade kan blijven aanrichten. Beschermende maatregelen zijn niet meer van kracht, mensen zijn er zelf minder mee bezig, waardoor varianten als BA.4 en BA.5 nu stilletjes hun gang kunnen gaan. Neem je voor om een goede handhygiëne te blijven onderhouden, goed veel tijd buiten door te brengen en je woonplaats regelmatig te ventileren.  

Op deze website van de overheid vind je meer info over wat je best onderneemt als je denkt symptomen te hebben. Er is een "zelfevaluatie"-tool ontwikkeld, waarbij je via een in te vullen vragenlijst bij voor jou relevant advies terecht komt. Als je symptomen ernstig zijn, als je tot een risicogroep behoort of zwanger bent, contacteer je wel best direct je huisarts. 

Onze bronnen en verdere info: 

Gezondheid en wetenschap BE 

Agentschap Zorg en Gezondheid  

Sciensano 

https://www.info-coronavirus.be/  

https://www.info-coronavirus.be/nl/covid/  

Meest Recente Posts

In de kijker