BVBA apotheek Patrick Meysen

Gezond op wintersport


De winter is helemaal jouw seizoen, laat die sneeuw maar komen! Je kunt niet wachten om je wintersportbenodigdheden van onder het stof te halen en die rush te voelen wanneer je zoevend op je ski’s de afdaling maakt. Of eindelijk die coole trick op je snowboard onder de knie hebt. Besef echter wel goed; je brengt je tijd niet door met luieren op een bedje in de zon. Je bent van ’s morgens tot ’s avonds bezig met een actieve buitensport. Elk jaar weer gebeuren er ski ongelukken en worden er talloze blessures opgelopen. Een goede voorbereiding, basiskennis van EHBO en je eigen lichaam zijn onontbeerlijk. In deze blog krijg je volop tips om goed voorbereid te vertrekken. Je doet er goed aan om de meeste van deze tips vol te houden tijdens je verblijf, zodat je alles uit je wintersportvakantie kunt halen én veilig huiswaarts kunt keren. 

Bezint eer je begint 

Van kantoorjob naar koning van de skipiste: bereid je lichaam voor! 

Een goede voorbereiding is meer dan je ski's waxen. Ieder jaar opnieuw gebeuren er helaas ski-ongelukken en onstaan er blessures door onvoldoende lichamelijke voorbereiding. Vooral als je een zittende baan hebt en gewoonlijk niet veel aan sport doet, pleeg je een aanslag op je lijf. Je knieën en gewrichten krijgen er behoorlijk van langs, om nog maar te zwijgen van je stramme spieren. Herken je jezelf hierin, ben je lang (redelijk) inactief geweest? Kom dan tijdig in beweging en kies voor de juiste sport om je conditie op peil te brengen. Om je echt lekker te voelen, doe je er goed aan om minstens twee maanden voor op wintersportvakantie gaat, kracht en conditie op te bouwen. Dit kan je doen in de fitness of door HIIT (high intensity interval training) of hardlopen, laat je eventueel begeleiden door een trainer of personal coach. Het sneeuwfitprogramma werd speciaal ontwikkeld om fit de sneeuw in te gaan, het programma is gericht op alle spieren die je bij het snowboarden en skiën gebruikt. Je kunt het thuis doen, binnen of buiten, of bij één van de aanbieders, verspreid over Vlaanderen. Onderaan de pagina vind je een kaart met de verschillende locaties. 

Gezondheid is meer dan een degelijk fysiek fitheidsniveau. Geef je lichaam de allerbeste zorg door het goed te voeden, voldoende water te drinken en gezond te leven. Vermijd te veel feestjes, alcohol, laat slapen en korte nachten. 



PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen), niet alleen op het werk 

Heb je je wintersportbenodigdheden al in huis? Onderwerp ze steeds aan een controle voor je vertrekt. Je ski's en snowboard dienen goed geslepen en gewaxt te zijn, nog belangrijker is dat de bindingen goed afgesteld zijn en geen slijtage vertonen. Je kunt voor het onderhoud ook terecht in een gespecialiseerde winkel.   

Draag altijd een helm. In de meeste landen is dit nu ook verplicht, maar soms wordt het dragen van een helm slechts ‘sterk aangeraden’. Je hoofdbescherming heeft bovendien een tweeledige functie: het zorgt ervoor dat je warm blijft. Via het hoofd verlies je immers veel warmte. 

Je ogen krijgen heel wat te verduren door de intense UV-straling. Door de weerkaatsing van het zonlicht op de sneeuw ligt verbranding op de loer. Wanneer het hoornvlies van je ogen wordt  aangetast door de UV-straling van de zon, kan dit sneeuwblindheid veroorzaken. Aanvankelijk lijkt het alsof er iets in je oog zit. Enkele uren later ervaar je een branderig en pijnlijk gevoel, dit gaat gepaard met rode, tranende ogen en hoofdpijn. Licht verdraag je niet meer, waardoor je steeds je ogen wil dichtknijpen. Deze klachten verdwijnen na 1 tot 2 dagen, maar de hoofdpijn kan zelfs enkele weken blijven aanhouden. Je kunt er verder een oogontsteking aan overhouden of erger, permanente schade oplopen. Voorzie dus een zonnebril met goede lenzen én die daarnaast goed afsluit om je ogen te beschermen tegen de koude wind. Je stemt ook best je skibril en –helm goed op elkaar af.  

De uiteindes van je extreme ledematen, handen en voeten, en het puntje van je neus zijn gevoeliger voor koude. Het lichaam wil bij koude de kern warm houden waardoor de bloeddoorstroming naar de uitersten vermindert. Kou kan een echte sluipmoordenaar zijn en voor je het weet, raak je onderkoeld of loop je bevriezingen op. Wapen je dus goed tegen de elementen. Koude bergwind koelt het lichaam snel af, net als de snellere verdamping van zweet door de ijle lucht. Je kleding dient dus luchtdicht te zijn en tegelijkertijd ademend. 

We geven je nog enkele tips om weer op te warmen bij koude:

  • Stop je activiteit en controleer bij gevoelloze lichaamsdelen.
  • Warm ze bij voorkeur op met lichaamswarmte. Vermijd hete voorwerpen, dit kan verbranding veroorzaken! Je kunt eventueel opwarmen met water, de temperatuur mag maximum 37-40 graden zijn.
  • Slik aspirine tegen de pijn en om de doorbloeding te bevorderen.
  • Drink warme dranken.
  • Niet wrijven, dit kan de huid beschadigen.
  • Trek droge kleding aan.
  • Blaren mag je niet doorprikken 

Bescherm je huid tegen verbranding en uitdroging 

Sneeuw reflecteert de zonnestralen. De kracht van de zon neemt bovendien met de hoogte toe, daarom is het belangrijk om tijdens wintersport zonnebescherming met een hogere factor te gebruiken. Dit is essentiële bescherming! Er is een arsenaal aan verschillende producttexturen beschikbaar (zonnecrème-gel, -spray, -melk, etc.), waardoor je een voor jouw huid(type) geschikt en aangenaam product kan vinden. Vergeet ook zeker je lippen niet! De fijne structuur van de huid van de lippen maakt ze gevoelig en kwetsbaar. Ze zijn snel vatbaar voor uitdroging, zeker wanneer ze blootstaan aan koude, wind, vochtigheid en droge lucht door verwarming. Er bestaan verschillende lippenbalsem-sticks met SPF (Sun Protection Factor) 50. Het is bovendien belangrijk zonnebescherming regelmatig opnieuw aan te brengen op de huid: crème die je ‘s ochtends om 8 uur opsmeert, kan door wrijving, zweet en gewoon je gang gaan al minder krachtig werken dan je nodig hebt tegen half 1 ‘s middags. Smeren, smeren, smeren dus!  



Vermijd spierkrampen 

Zeer zeker kan je dit probleem vermijden wanneer je lichamelijk in goed conditie verkeert. Daarnaast is voldoende Natrium, Kalium, Calcium, Magnesium en vitamine B12 in je voeding essentieel om spierkramp te vermijden. Bananen worden vaak aangeraden voor magnesium, maar ook noten en zaden zijn rijk aan het mineraal, met name pompoenzaad en amandelen. Daarnaast kan je ook spinazie, gedroogde vijgen, volkorenbrood en bruine rijst regelmatig op je menu zetten. Wanneer je zin hebt in iets zoets, kies dan voor donkere chocolade. Je kunt ook kiezen voor een magnesiumsupplement, raadpleeg je apotheker voor persoonlijk advies.  

Drink voldoende 

Voldoende drinken is natuurlijk altijd belangrijk, maar wordt al eens snel vergeten tijdens de wintersport. Zeker als je ook nog eens alcohol drinkt, wat uitdrogend werkt, moet je eraan denken om voldoende of zelfs liever nog iets extra’s te drinken. 

Je verliest veel vocht door het zweten. Probeer tijdens 4 afdalingen minimaal 1 bidon vocht te drinken. Ben je een fervente sporter en maak je lange dagen op de piste, dan kan je overwegen om wat suikers aan het water toe te voegen. 

Elke dag fit de berg af 

 Luister naar je lichaam en geef het nazorg 

Als je je vermoeid voelt, stop dan ook. Het is misschien heel verleidelijk om nog één afdaling te doen of nog een paar keer die trick te proberen met je snowboard, maar dit is juist het moment waarop blessures ontstaan. Neem aan het einde van de dag even de tijd om je spieren te rekken of maak gebruik van een massage- of foamroller. Misschien is er wel een sauna. Zweet alles uit, geniet met volle teugen en kruip daarna heerlijk ontspannen je bed in. 



Après-ski 

Wie skiën zegt, zegt meestal ook après skiën. Hoewel het erg verleidelijk is om toe te geven aan een verwarmend drankje en vette snack in een gezellige skihut na een dag vol lichamelijke inspanning in de buitenlucht, is dat niet de meest gezonde keuze voor je lichaam. Bovendien kan alcohol op dat moment extra hard aankomen. De volgende dag belabberd met een kater bovenaan de berg staan vermindert het plezier en vergroot alleen maar het risico op ongelukken. Je lichaam heeft op dat moment behoefte aan voedingsstoffen en vocht. Eet dus eerst een gezonde snack met koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Het is slim om als eerste bestelling in de skihut voor warme chocolademelk te kiezen, wist je dat dit de perfecte hersteldrank is na lichamelijke inspanning? Geniet daarna gerust van een alcoholisch drankje, maar wissel af met water. Je kunt ook kiezen voor een mocktail, deze bevat wel redelijk wat suikers, maar dat kan je lichaam wel gebruiken na al die inspanning.   

Conclusie 

Een leuke, veilige wintersportvakantie gebiedt dat je bezint, voor je begint. Breng je lichaam in goede conditie met een gezonde levensstijl. Zo kan je het risico op blessures en aandoeningen aanzienlijk verminderen. In het sneeuwlandschap liggen allerlei gevaren op de loer zoals onderkoeling en sneeuwblindheid. Een gecontroleerde en volledige uitrusting beschermt je hiertegen. Ook al is het vakantie, je gezondheid gaat voor. Vul na de sport je voorraden weer aan, matig alcohol en geef je spieren nazorg.

Meest Recente Posts

In de kijker