BVBA apotheek Patrick Meysen

Fit en gezond de feestdagen door


De feestdagen, voor velen de gezelligste tijd van het jaar. We willen de pret zeker niet drukken, maar als jouw gezondheidspartner waken we graag over jouw gezondheid. Dus raden we aan om enigszins waakzaam te blijven, want in de roes van alcohol en gezelligheid kan het bijvoorbeeld al gauw mislopen met een hete gourmetplaat. Gezelligheid, dat betekent ook veel en ongezond eten. Dus december is nu eenmaal een maand die een extra kilootje hier en daar met zich kan meebrengen. Terwijl je de ‘schade’ echt wel kunt beperken met enkele eenvoudig tips. En dan heb je nog de categorie mensen voor wie december een maand vol stress betekent. Ook aan hen geven we graag tips! 

Brandwonden 

Tijdens de kerstperiode halen we gretig onze fonduevuurtjes en gourmetplaten boven. Versiering en veel kaarsen maken de sfeer compleet. En last but not least, vuurwerk is voor velen een must tijdens de feestdagen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het aantal gevallen met brandwonden de hoogte in schiet.  

Bij brandwonden geldt slechts één regel: EERST WATER, DE REST KOMT LATER. Hierbij is het belangrijk dat je ONMIDDELLIJK 20 minuten de brandwonden spoelt met LAUW STROMEND water. Het onmiddellijk afkoelen met water laat de temperatuur van de verbrande huid dalen. Dit verhindert dat de wonde ‘nabrandt’ waardoor de wonde verergert.    

Wanneer het gaat om een oppervlakkige verwonding (eerste of tweede graad) waarbij de wonde niet groter is dan een handpalm, kan je de wonde zelf behandelen. Lijkt de wonde dieper (derde en vierde graad) of is ze uitgebreider dan een handpalm, ga naar de arts of spoedgevallendienst!    OPGELET MET ALCOHOL! 

Tijdens de feestdagen drink je al eens één of meerdere glaasjes alcohol. Het beste kies je in het begin van de avond een BOB. Deze BOB kan champagne of cava vervangen door een alcoholarme of -vrije fruitciders of alcoholvrij bier. Drink zeker niet meer dan 2 alcoholconsumpties. Door alcohol te combineren met autorijden kan je jezelf en anderen in een onveilige situatie brengen. Alcohol vertraagt immers je reactievermogen en vermindert je concentratie- en inschattingsvermogen.  

Niet zeker of je nog mag rijden? Dan kun je altijd een alcoholtest doen, ze zijn verkrijgbaar bij je apotheker. Je mag niet meer rijden als je meer dan 0,5 promille in je bloed hebt. In dat geval bel je beter een taxi om iedereen veilig thuis te laten komen.  

 Toch te diep in het glas gekeken? Dat bekoop je de dag erna met barstende hoofdpijn en misselijkheid, “de kater”. Een kater wordt voornamelijk veroorzaakt door uitdroging. Volgende tips kunnen de morning after iets minder zwaar maken. 

 • Water drinken is een absolute must. Begin hier al mee voordat je gaat slapen.  
 • Drink liever geen koffie of energiedrank, want dat droogt je lichaam nog meer uit.  
 • Eet op voorhand een stevige maaltijd met vet. 
 • Probeer voldoende te rusten.  
 • Een goed ontbijt is belangrijk, want je lichaam heeft behoefte aan extra koolhydraten.  
 • Eet iets sterk gezouten, dat helpt vaak omdat zout helpt om vocht in je lichaam vast te houden.  
 • Tegen de hoofdpijn kan je eventueel een pijnstiller nemen. We raden paracetamol aan, want dit is het minst belastend voor je maag (hier spelen nog wel meer factoren mee, zoals een interactie tussen ethanol en paracetamol in het lichaam).  

Eten en kerstkilo’s 

December betekent overvloedig eten en kerstkilo’s voor velen. Maar geen probleem, dat wordt weer goedgemaakt in januari! Dit is een denkwijze die vaak voorkomt. Een paar dagen meer eten tijdens de feestdagen is ook helemaal niet erg. Misschien kom je een beetje aan, maar het wordt pas echt ongezond als je december een vrijbrief laat worden voor weken onbeperkt schranzen. Volgende tips vermijden een appelflauwte wanneer je op 1 januari op de weegschaal gaat staan. 

 • Je hoeft niet alles te laten staan, maar je hoeft ook niet alles op te eten. Eet alleen datgene wat je écht lekker vindt. 
 • Houd de dagen tussen de feestdagen je normale eetpatroon aan. 
 • Geef restjes mee met de gasten of maak er iemand anders gelukkig mee. Neem zelf geen restjes mee naar huis.  
 • Zet snoepgoed uit het zicht. 
 • Sla geen maaltijden over, ook niet de lunch voor dat uitgebreide kerstdiner! 
 • Wissel alcohol af met water. 
 • Veel alcohol drinken werkt overmatig eten in de hand. 
 • Houd je aan de aanbevolen hoeveelheid water en fruit. 
 • Vul je bord met veel groenten. 


Onvoldoende beweging 

We begrijpen het, het is HEEL verleidelijk om je conditie in december te laten voor wat ze is. De meeste sportlessen liggen stil, je hebt een volle agenda en je hebt toch het goede voornemen om er in januari in te vliegen. Geen beweging, gecombineerd met meer eten en drinken geven je conditie echter wel een flinke deuk. Laat het niet hangen! 

 • Houd je niet van bewegen? Dat komt waarschijnlijk omdat je het verkeerd benadert. Beweeg niet om af te vallen, verplicht jezelf niet tot routines, sporten of oefeningen die je eigenlijk niet leuk vindt. Start bij het gevoel dat je krijgt. Welke vorm van beweging geeft jou een goed gevoel? Plan dit dagelijks of meerdere keren per week in. Wedden dat je jouw beweegmoment al snel niet meer kunt missen? 
 • Beweeg ’s morgens, dan heb je meer tijd en heb je het alvast gehad voor de dag. Ook fijn om het kerstetentje van de vorige avond te verwerken. 
 • Vraag tijdens het familiebezoek wie er zin heeft in een ommetje. Grote kans dat je op veel bijval kunt rekenen, een frisse neus doet iedereen goed.  
 • Word je graag uitgedaagd? Of nood aan het ‘samen doen’? Zoek een challenge! Social media staat er vol mee. 
 • Heb je een abonnement op de sportschool? Plan dan goed je momenten in aan het begin van de maand en spreek eventueel met anderen af.  

Decemberstress 

Allerlei zaken die afgerond moeten worden op het werk, minder tijd voor jezelf, van het ene feestje naar het andere, allerlei verplichtingen, kinderen die vrij zijn, … Natuurlijk zijn de feestdagen gezellig, maar voor velen brengen ze een hoop stress met zich mee. Tips om niet overmand te worden door decemberstress: 

 • Wees realistisch en eerlijk t.o.v. jezelf betreft het aantal gelegenheden waar je naartoe gaat. Plan maar zoveel feestjes als je aankunt. Het is echt ok om nee te zeggen! 
 • Cadeaustress? Koop niet teveel. Eén of twee cadeaus waarvan jij denkt dat ze bij iemand passen, is meer dan genoeg. Laat je niet te veel leiden door reclames en het verlanglijstje. 
 • Vier kerst hoe jij dat wil. Waarom zou je een viergangenmenu op tafel moeten zetten? Het draait ten slotte om gezellig samen zijn. 
 • Geef je een etentje? Test je recepten van tevoren uit en kies voor gerechten die je op voorhand kunt maken. Dat bespaart een hoop stress!  
 • Maak tijdig je boodschappenlijst en haal alles in huis om te voorkomen dat je op het laatste moment misgrijpt of iets vergeet in de winkel. 

Genieten en het gezellig hebben kan ook prima zonder jezelf, je lichaam of je gezondheid te verwaarlozen. Toch eens te diep in het glaasje gekeken of je laten gaan tijdens het etentje? Pik de volgende dag de draad weer op. Houd je hoofd er altijd bij wanneer er een risico bestaat om brandwonden op te lopen. Veiligheid boven alles! 

Welke tip was voor jou het meest waardevol? Laat het ons weten in de reacties!

Meest Recente Posts

In de kijker