BVBA apotheek Patrick Meysen

Je haar in topvorm: types en stijlen.Dik, fijn, glad, krullend, blond, gekleurd, dof, wit of grijs, droog of vet, kort of lang… Haar bestaat in alle kleuren en texturen. Vaak zijn we niet tevreden met wat moeder natuur ons gegeven heeft, dus zetten we middelen en methodes in om de kleur en/of textuur van ons haar te veranderen. Maar tot welke categorie je ook behoort, er geldt één regel voor iedereen en die is: VERZORG JE HAAR. Tenminste, als je niet wil rondlopen met een droge, doffe, futloze of net vette coupe. Haarverzorging betekent niet automatisch dat je allerlei dure producten moet aanschaffen, we hebben het hier gewoon over basisregels haarverzorging. Graag geven we daarnaast bijkomende tips voor enkele specifieke haartypes.

Basisregels haarverzorging

 • Je kapper doet het altijd, maar was je zelf je haar ook twee keer? De eerste keer dient om te reinigen en de tweede wasbeurt om je haar te verzorgen.
 • Was je haar met warm tot lauw water, geen heet water. Enerzijds kan door heet water je hoofdhuid geïrriteerd raken anderzijds kan je haar zijn glans verliezen en dof worden. Ook let je er  best op dat je water ook niet té koud is, lauwwarm water is immers nodig om het vet te verwijderen.
 • Volg altijd goed de gebruiksaanwijzing van de producten. Wanneer een product langer moet inwerken, heeft het die tijd daadwerkelijk nodig om het gewenste resultaat te geven.
 • Shampoos hebben vooral de functie om je hoofdhuid te reinigen en te verzorgen. Kies voor eentje die aangepast is aan je hoofdhuid, welke droog, vet, gevoelig of schilferig kan zijn. Dit is overigens niet altijd hetzelfde als de huid van je gezicht! Deze shampoo gebruik je één tot twee keer per week.
 • Wissel de shampoo die je gebruikt voor je hoofdhuid af met een shampoo die je hebt gekozen op basis van je haartype, bijvoorbeeld voor krullend haar of meer glans, extra volume,…
 • Wanneer je je haar meer moet wassen omdat je vaak sport of veel zweet, kies dan voor een shampoo voor frequent gebruik. Deze zijn zachter voor je haar.
 • Producten zonder siliconen zijn veel gezonder voor je haar. Siliconen leggen namelijk een afsluitend laagje. Aan de ene kant houdt dit vocht binnen en maakt het je hoofdhuid en haar glad. Maar aan de andere kant worden talg en bacteriën binnengehouden, waardoor poriën en haarschubben verstoppen. Je haar en hoofdhuid moeten kunnen ademen.
 • Gebruik een conditioner. In tegenstelling tot een shampoo gebruik je een conditioner voor de lengtes van je haar en daar breng je hem dus ook aan. Hierdoor kun je makkelijker ontwarren en geef je een goede verzorging aan je haar. Kies een conditioner op basis van je haartype en verwachtingen (bijvoorbeeld stijler maken, meer volume,…). Je shampoo en conditioner hoeven niet dezelfde functie te hebben, je kunt bijvoorbeeld perfect een shampoo voor droog haar combineren met een conditioner voor krullend haar.
 • Dep je haar droog na het wassen, wring het niet uit.
 • Ga nooit met nat haar slapen. Op deze manier kan het water niet goed verdampen en dus droogt het niet goed. Je hoofdhuid reageert door extra talg af te scheiden en zo wordt je haar veel sneller vet.
 • Borstel niet te vaak, want het beschadigt je haar en kan leiden tot meer haarverlies. Gebruik bij voorkeur een haarborstel met natuurlijk haar. Kam je haar nooit als het nat is! Het is dan veel kwetsbaarder.
 • Voor lange lokken is het beter om ze te borstelen terwijl je met je hoofd naar beneden hangt. Zo kun je de borstelbeweging in één keer van je nek tot de onderkant van je haar maken. Als dit niet mogelijk is omdat je haar te fel geknoopt is, werk deze er dan stukje per stukje uit. Probeer niet te trekken!

Blog haar 4.jpgBlog haar 3.jpgBlog haar 1.jpgBlog haar 2.jpg

Styling

Af en toe wat extra verzorging, zoals bijvoorbeeld met een voedend haarmasker, komt je haargezondheid natuurlijk alleen maar ten goede. Zeker als je veel stylingproducten en/of -attributen gebruikt, heeft je haar bijkomende voeding nodig.

Wanneer je vaak een stijltang, föhn of krultang gebruikt is het belangrijk je haar te beschermen tegen de hitte. Hiervoor bestaan verschillende producten. Wanneer je toch föhnt zonder hittebescherming, doe dit op een zo laag mogelijke temperatuur en blaas niet op zijn hardst. Föhnen droogt uit en je kunt er meer haar door verliezen.

Schilfers

Bij last van roos (schilfertjes) is het belangrijk om een kuur te doen met een aangepaste shampoo. De meeste shampoos geven al na 4 weken resultaat. Wanneer je roos niet behandelt met een goede shampoo, kun je sneller last krijgen van haaruitval.

Gekrulde haartypes

Het geldt eigenlijk voor iedereen, maar voor gekrulde haartypes is het extra van belang om aangepaste producten te kiezen, zonder toevoeging van siliconen, sulfaten, minerale oliën, wax of alcohol. Het gebruik van deze producten kan echt een wereld van verschil maken! Zonder voorgenoemde ingrediënten kunnen je krullen weer vrij ademen. Ze kunnen nu vocht en bestanddelen uit haarverzorgingsproducten opnemen. Gebruik ongeveer tweewekelijks een haarmasker. Het resultaat: prachtige, glanzende krullen. Dep je krullen droog met een microvezeldoek of T-shirt met gladde stof na het wassen.

Gekleurd haar

Een aangepaste shampoo en conditioner zorgen effectief voor een kleur die langer behouden blijft. Ze voorkomen dat je haar snel dof wordt en beschermen het bovendien tegen schade tijdens het stylen. Let erop dat de producten ook beschermen tegen UVA- en UVB-stralen. Hiermee voorkom je dat je haarkleur verbleekt of vervaagd door zonlicht.

Er bestaan permanente haarkleuringen met natuurlijk pigment (plantaardig). Deze geven een goede dekking en respecteren de gevoeligheid van je haar en hoofdhuid. Deze kleuringen zijn gezonder voor je haar aangezien ze geen ammoniak bevatten.

Ga jij ook voor verzorgde haren!?

Mooi, gezond en verzorgd haar hebben, is dus niet moeilijk, tijdrovend of duur. Een betere keuze van producten die afgestemd zijn op je hoofdhuid en haartype, kan wonderen doen. Hanteer daarnaast onze  tips voor het wassen, drogen, kammen en stijlen voor een mooie en verzorgde haardos en je zal zien: je haren zijn tot in de puntjes verzorgd.

Meest Recente Posts

In de kijker