BVBA apotheek Patrick Meysen

Hitte en medicatie


Klaar voor de hitte?

Het woord 'zon' roept vaak allerlei aangename zaken op: vakantie, terrasjes, vrolijkheid (het zonnetje in huis). In tropische landen denken ze daar enigszins anders over en associëren ze de zon met droogte, dorst en vermoeidheid. Dat mochten we helaas ook al ondervinden, herinner je je de hittegolf van augustus 2020? Volgens Sciensano eiste die hittegolf 1.460 levens …

Geneesmiddelen veilig gebruiken bij hitte

Sommige geneesmiddelen kunnen een invloed hebben op de temperatuurregeling van je lichaam op warme dagen. Bij hitte is het ook belangrijk om erover te waken dat je je medicatie juist bewaart. We geven je hier enkele aanbevelingen om geneesmiddelen veilig te gebruiken en te bewaren bij hitte.

Gebruik je medicatie voor …

… hartproblemen of een hoge bloeddruk?

Hitte verstoort de water- en zouthuishouding in het lichaam. Daardoor ontstaat kans op uitdroging, te weinig zweten en onwel worden. Mensen die diuretica (plasmedicatie) gebruiken, zijn daar extra gevoelig voor. Die medicatie zorgt ervoor dat ze vaker plassen en daardoor vocht en zouten verliezen. Dat is nodig bij hartfalen of hoge bloedruk, maar bij hitte kan het verlies te veel zijn en ontstaat er risico op uitdroging.

Dat geldt overigens voor meerdere geneesmiddelen die worden voorgeschreven tegen hartfalen, hartritmestoornissen, angina pectoris of hoge bloeddruk: o.a. antihypertensiva (bloeddrukverlagers), bètablokkers en calciumantagonisten (geneesmiddelen die de hartslag en de bloeddruk verlagen).

… een hersenaandoening of psychische aandoening?

Geneesmiddelen tegen de ziekte van Parkinson en medicatie tegen een psychose kunnen het zweten verminderen. Daardoor is het lichaam minder goed in staat om de lichaamstemperatuur te regelen.

… stoelgangproblemen?

Bij problemen met de stoelgang is het altijd belangrijk om voldoende te drinken. Bij diarree verlies je veel vocht, maar ook bij verstopping en bij het gebruik van laxeermiddelen speelt vaak een tekort aan vocht een rol.

Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) vermeldt nog andere geneesmiddelen die de effecten van hitte kunnen verergeren, bv. ontstekingsremmers, cholesterolverlagers en bepaalde migrainemiddelen. Bovendien kan een te groot vochtverlies (door veel te zweten) bij sommige geneesmiddelen leiden tot overdosering.

Het BCFI raadt personen met een verhoogd risico (door medicatie) aan om hun medicatieschema samen met de apotheker of arts even te overlopen. Soms is het nodig om tijdens een hittegolf de dosis tijdelijk te verminderen of zelfs de behandeling even te stoppen. Vraag raad aan je apotheker als je vragen hebt over het gebruik van geneesmiddelen bij hitte.

Je geneesmiddelen bewaren bij hitte

Sommige geneesmiddelen kunnen niet goed tegen de warmte. Hoge temperaturen en direct zonlicht kunnen de werking verminderen. Daarom wordt op de verpakking of in de bijsluiter vermeld bij welke temperatuur je het geneesmiddel moet bewaren. Al kan je dat natuurlijk ook aan je apotheker vragen.

Op kamertemperatuur of in de koelkast?

De meeste geneesmiddelen moeten bewaard worden op kamertemperatuur (15-25° C). Leg ze op een plek die koel en droog is, bv. in een voorraadkast. Hou geneesmiddelen uit de zon. Laat ze niet achter het raam liggen. Bewaar ze niet in de badkamer, omdat de vochtigheid hun werking kan verminderen.

Voor de meeste geneesmiddelen is een droge, afgesloten kast een goede bewaarplek. Ook tijdens een hittegolf blijven ze daarin goed. Al geldt dat niet voor alle geneesmiddelen. Zetpillen kunnen smelten door de warmte. Toch mag je die niet zomaar in de koelkast bewaren. Hetzelfde geldt voor crèmes en zalven. Lees daarom altijd het bewaaradvies in de bijsluiter of vraag raad aan je apotheker.

Ook vloeibare geneesmiddelen, zoals drankjes of ampullen, mogen niet altijd in de koelkast. De vloeistof kan door de kou gaan kristalliseren, waardoor de medicatie minder goed werkt. Dat geldt ook voor oog- en oordruppels. Mag je ze wel in de koelkast bewaren? Warm ze dan voor gebruik even in je handen op.

Geneesmiddelen mogen enkel in de koelkast als dat op de verpakking of bijsluiter staat. Sommige medicatie moet je koel (2-8°) bewaren, bv. niet gebruikte insuline, bepaalde antibiotica en vaccins. Bewaar ze best onderaan in de koelkast. Leg ze zeker niet tegen het vriesvak.

En onderweg?

Laat je geneesmiddelen nooit in de hitte liggen, bv. in de auto. Ga je je medicatie afhalen maar moet je ook inkopen doen? Ga bij hitte dan het laatst naar de apotheek. Op reis? Bewaar je geneesmiddelen die in de koelkast horen, onderweg in een koeltas.

Geneesmiddelen ENKEL koel bewaren als dat op de verpakking of bijsluiter staat. Bewaar ze best ONDERAAN de koelkast en in een KOELTAS indien je op pad gaat.

UV-stralen en medicatie: opgelet

Wist je dat sommige geneesmiddelen de gevoeligheid voor de zon verhogen? Het innemen of op de huid smeren van die zogenaamde fotosensibiliserende geneesmiddelen leidt na blootstelling aan uv-stralen (zonlicht én zonnebank) tot huidreacties. Gelukkig blijven die meestal beperkt tot roodheid en mogelijk blaren op de plaats waar je huid werd blootgesteld aan de zon.

Smeren

De op de huid aangebrachte geneesmiddelen die het meest verantwoordelijk zijn voor overgevoeligheid voor de zon, zijn: geneesmiddelen bij acné of bij huidaandoeningen, geneesmiddelen voor de lokale behandeling van brandwonden en infecties, bepaalde ontstekingsremmers en het antiallergisch middel difenhydramine.

Bij het smeren van die geneesmiddelen op je huid, is het belangrijk dat je de ingesmeerde plek goed beschermt tegen de zon, bij voorkeur met kledij.

Slikken

In te slikken fotosensibiliserende geneesmiddelen, zijn onder meer: bepaalde antibiotica, sulfamiden voor de behandeling van diabetes, bepaalde ontstekingsremmers en bepaalde plasmiddelen bij hoge bloeddruk.

Bij het innemen van dergelijke medicatie is het belangrijk om je te beschermen tegen uv-straling van de zon; in het bijzonder uv A-stralen. Die hebben namelijk de vervelende eigenschap dat ze ook door wolken (en door glas) dringen. Bedek je huid daarom ook bij bewolkt weer. Smeer niet afgedekte huid goed in met zonnecrème. Gebruik een crème met een hoge beschermingsfactor (minimum 30), die zowel beschermt tegen uv A als uv B-stralen. Je apotheker kan je helpen bij de keuze van zonnebescherming.

Tip

Bescherm je huid steeds tegen uv A- én uv B-stralen van de zon. Zo beperk je het risico op huidreacties in combinatie met geneesmiddelen, maar ook op het ontwikkelen van huidkanker.

Meest Recente Posts

In de kijker