BVBA apotheek Patrick Meysen

De 10 musthaves voor je reisapotheek


De zomervakantie lonkt alweer om de hoek en daarom is nu hét ideale moment om al eens na te denken over jouw reisapotheek. Hoewel het voor velen onder ons misschien wel weer een staycation wordt dit jaar, is het toch van belang om enkele essentiële middelen te voorzien. Wat je best allemaal voorziet, is afhankelijk van je vakantiebestemming (klimaat, regiogebonden ziektes, hygiënische omstandigheden), je reisgezelschap (kinderen of volwassenen) en je reisomstandigheden (hotel of trektocht). In wat volgt bespreken wij alvast de musthaves voor jouw reisapotheek.

10 Musthaves

1.  Koortswerend en pijnstillend geneesmiddel

Op reis is het extra handig om smelttabletten of zakjes bij de hand te hebben, zodat je geen water nodig hebt voor de inname. Geneesmiddelen die paracetamol bevatten zijn altijd de 1e keuze.

2.  Reisziekte/misselijkheid

Als je weet dat je last hebt van misselijkheid in de wagen/trein/bus/boot, kan je voor vertrek al een geneesmiddel tegen reisziekte innemen. Maar ook als je hier geen last van hebt, is het slim om dergelijk geneesmiddel te voorzien voor het geval misselijkheid de kop op zou steken tijdens je verblijf. Er bestaan geneesmiddelen die voor zowel kinderen als volwassenen kunnen dienen.

3.  Diarree

Er bestaan enerzijds geneesmiddelen die de diarree meteen stoppen, maar deze worden  niet aangeraden als 1e keuze omdat ze eventuele aanwezige bacteriën niet uit het lichaam verwijderen. Neem ze zeker niet in wanneer de diarree gepaard gaat met koorts. Anderzijds bestaan er middelen die de diarree geleidelijk verminderen, deze genieten de voorkeur. Ook kunnen ze gebruikt worden om diarree te voorkomen. Hier zou je wel eens last van kunnen krijgen door de andere eetgewoonten op vakantie.

4. ORS

Deze oplossing zorgt ervoor dat het vocht- en zoutgehalte in het lichaam op peil gehouden wordt. Dit kan erg nuttig zijn in geval van veelvuldig braken en/of diarree. Zeker wanneer je reist met kinderen, ouderen of naar de tropen, mag ORS niet ontbreken in jouw reisapotheek.

5. Pleisters & ontsmetting

Wanneer je een wonde oploopt, is het altijd belangrijk om deze goed te reinigen om infecties te voorkomen.6. Insectenwerend middel

Welk middel je het beste meeneemt, is afhankelijk van je bestemming. Maar vergeet niet dat je ook tijdens een staycation in België een insectenwerend middel nodig hebt! Er bestaan middelen voor baby's en kinderen. Voorzie dus voor elk gezinslid de gepaste bescherming, zeker als je naar de tropen reist. Als je in bosrijk gebied verblijft, is een tekentang ook een aanrader.

7. Anti-allergisch of jeukstillend middel

Dit kan gemakkelijk zijn als je toch last zou hebben van jeuk na insectenbeten of een andere allergische reactie. Je kan kiezen voor een tablet of een crème.

8. Zonnecrème & aftersun

Een goede zonnebescherming is essentieel! Houd er rekening mee dat je voldoende zonneproduct aanbrengt en dat je dit ook regelmatig tijdens de dag herhaalt. De huid 's avonds hydrateren met een aftersun helpt om je huid te herstellen en kalmeren. Laten we allemaal samen hopen dat we ook zonnebescherming nodig hebben tijdens onze staycation! :)

9. Thermometer

Zeker handig om bij te hebben als je met kinderen reist. Maar extra aangeraden natuurlijk in deze Coronatijden om snel je temperatuur te kunnen meten.

10. Persoonlijke geneesmiddelen

Het lijkt vanzelfsprekend maar vergeet zeker je persoonlijke geneesmiddelen niet mee te nemen wanneer je je reisapotheek samenstelt. Je zou het misschien niet verwachten, maar we merken dat dit toch vaak over het hoofd wordt gezien.

Met deze 10 musthaves kan je er alvast zeker van zijn dat je de meest noodzakelijke dingen bij hebt. Afhankelijk van de bestemming kan het nog nodig zijn om eventuele vaccinaties te controleren.

Let er bovendien op dat de geneesmiddelen tijdens het vervoer intact blijven. Stop ze in je handbagage als je op vakantie gaat met het vliegtuig. Bewaar ze zeker niet in het handschoenenkastje tijdens een autoreis aangezien het daarin veel te warm wordt.

Alvast een heel fijne vakantie toegewenst en stay safe!

Meest Recente Posts

In de kijker