BVBA apotheek Patrick Meysen

Zelftest covid-19

Vanaf 4 april 2021 mag de apotheek zelftesten aanbieden om Covid te testen. De test is zo ontworpen dat je die gemakkelijk thuis kunt uitvoeren. Mensen die genieten van het voorkeurstarief (verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds) hebben recht op terugbetaling. Zij betalen slechts 1€ per test en hebben hiervoor zelfs geen voorschrift nodig. Ze hebben recht op 2 testen per week en de aflevering is beperkt tot maximum 4 zelftesten (dus voor periode van 14 dagen). Deze regeling gaat in na publicatie van het KB in het staatsblad (volgens de minister tussen 8 en 12 april).
De testen worden in de apotheek verwacht in de loop van volgende week. Je kunt wel al vragen aan je apotheker om je op de reservatielijst te zetten. Hij zal je dan verwittigen vanaf het moment dat ze beschikbaar zijn.

Wanneer gebruik je al dan niet een zelftest?

Zelftesten hebben alleen nut als je zelf geen symptomen hebt, als gebaar van hoffelijkheid (bij knuffelcontacten) en om jezelf en anderen te beschermen.

Gebruik zelftesten niet als:

  • Je klachten vertoont die op corona kunnen wijzen;
  • Je een hoogrisicocontact hebt gehad;
  • Bij jou in de afgelopen 3 maanden COVID-19 is vastgesteld.

Belang van juist bewaren van zelftest

De betrouwbaarheid van de zelftesten om te testen op COVID-19 wordt in grote mate bepaald door de bewaartemperatuur. De test moet bewaard worden op kamertemperatuur op een donkere plaats (schuif of kast). Zeker niet in de koelkast of diepvriezer bewaren. Zeker niet blootstellen aan zonlicht.
de test moet ook altijd bij kamertemperatuur (tussen 20°C en 25°C) uitgevoerd worden.

Hoe voer je een zelftest correct uit?

Er bestaan zelftesten van verschillende firma's. Hieronder kun je instructiefilmpjes bekijken van de test van Roche en de test van Biosynex.

 


Kom gerust langs of bel voor advies, we helpen je graag verder.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van gezondheidsinformatie en -tips in onze blogs en nieuwigheden in de apotheek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. 

Meest Recente Posts

In de kijker