BVBA apotheek Patrick Meysen

Wat is TBE en hoe voorkom je het?

 


Wat is TBE en hoe voorkom je het?

TBE (tekenencefalitis) is een potentieel levensbedreigende virale infectie die de hersenen en het ruggenmerg aantast (encefalitis is een hersenontsteking). Je kan het tekenencefalitisvirus oplopen door de beet van een besmette teek of in sommige gevallen door het consumeren van ongepasteuriseerde zuivelproducten. Er bestaan drie subtypen van het virus: het Europese of westerse subtype, het subtype van het Verre Oosten en het Siberische subtype.

Vanaf het begin van de lente tot de late herfst is er een verhoogd risico om geïnfecteerd te worden met het TBE virus.

 

Wat is een teek?


Een teek is een spinachtig beestje dat voorkomt in struikgewas, bosrijke gebieden en hoge grassen. De teek hecht zich vanuit grassprieten en struikgewas aan voorbijgangers, vooral op een plek waar de huid warm, vochtig en dun is.

Wanneer de tekenlarven uit de eieren komen vervellen ze eerst tot nimfen. Vervolgens worden de nimfen volwassen teken die zich voortplanten en eieren leggen. Om te vervellen tot het volgende stadium hebben teken telkens een bloedmaaltijd nodig. Dat bloed komt meestal van zoogdieren en vogels.

Tekenbeten worden vaak niet gedetecteerd omdat de teek een verdovend middel inspuit op de plaats van de beet.

 

Gevolgen


TBE (tekenencefalitis) kan leiden tot lange termijn complicaties en kan gevaarlijk zijn voor personen van alle leeftijden; van jonge kinderen tot ouderen. Met name wandelaars, kampeerders en beoefenaars van buitensporten lopen een verhoogd risico.
 

Symptomen


TBE kent twee fases. In één derde van de gevallen wordt de eerste fase niet waargenomen door de patiënt. 


​➡️ Fase 1: De eerste fase begint 4-28 dagen na een tekenbeet en manifesteert zich als griepachtige symptomen zoals koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn over het hele lichaam. Deze eerste fase duurt 2-10 dagen waarna er een symptomen vrije periode van 1-21 dagen volgt.


➡️ Fase 2: In de tweede fase ontwikkelen zich neurologische symptomen, deze kunnen van wisselende ernst zijn, waaronder hoge koorts, hoofdpijn, misselijkheid, spierspasmen, ataxie (evenwichtsstoornissen en storingen van bewegingscoördinatie), epileptische aanvallen, verlamming, bewustzijnsstoornissen en zelfs coma.


➡️ Bij 35-58% van de patiënten ontwikkelt zich een postencefalitisch syndroom (PES) dat zich kenmerkt door neurologische complicaties. PES veroorzaakt een ziektelast op lange termijn en kan de kwaliteit van het leven van de patiënt beïnvloeden. Dit kan zelfs aanleiding zijn voor een drastische aanpassing van de levensstijl. Wat kan leiden tot een grote kost voor de patiënten alsook de maatschappij.

Wat is het verschil met de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia burgdorferi-bacterie waardoor je door het nemen van antibiotica verdere verspreiding van de bacterie kan tegenhouden.
 
TBE tekenencyfalitis

Hoe voorkom je TBE?Je kan het risico op TBE (tekenencefalitis) verkleinen door algemene voorzorgsmaatregelen te nemen. Deze kunnen helpen voorkomen dat je gebeten wordt door een besmette teek in gebieden met een TBE-risico.


Vaccinatie is de enige medicinale preventie die kan helpen om TBE te voorkomen en is aanbevolen voor mensen die, in risicogebieden, aan buitenactiviteiten doen tijdens het tekenseizoen. Vaccinatie biedt bescherming tegen de drie subtypes van het TBE-virus.4


Algemene voorzorgsmaatregelen

 
➡️ Draag een lange broek en stop de pijpen in je sokken, draag hoge schoenen en een T-shirt of trui met lange mouwen.
➡️ Na het wandelen of spelen in het bos of in het struikgewas kan je best het lichaam controleren op teken. Belangrijk is om zeker de lichaamsplooien en behaarde zones goed te inspecteren.
➡️ Vermijd het lopen door hoog gras.
➡️ Je kan insectensprays gebruiken om je te beschermen, jammer genoeg beschermen deze enkel de plaats waarop de spray is aangebracht. Daarnaast bieden dit soort producten geen 100% bescherming en werken ze maximaal enkele uren.


Deze algemene voorzorgsmaatregelen garanderen geen 100% bescherming tegen de beet van een besmette teek. Vaccinatie tegen TBE biedt 96.3-98.7% doeltreffendheid bij regelmatig gevaccineerde personen. Hierdoor is vaccinatie de meest doeltreffende bescherming tegen het TBE virus. Wanneer je geïnfecteerd bent met het TBE virus bestaat er jammer genoeg geen specifieke behandeling. Je kan op dat moment enkel de symptomen behandelen en niet de TBE infectie zelf . Omdat TBE een virus is heeft een antibioticatherapie geen enkel effect.

Bron: https://www.tekenvaccinatie.be/nl 

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van gezondheidsinformatie en -tips in onze blogs en nieuwigheden in de apotheek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. 

Meest Recente Posts

In de kijker