BVBA apotheek Patrick Meysen

Een vroegtijdige opsporing van darmkanker geeft 90% kans op genezing.

 

screening darmonderzoek

In de eerste coronagolf werden 20% darmkankers minder ontdekt...

Dagelijks krijgen 23 mensen de diagnose darmkanker en sterven 10 mensen aan deze aandoening. Het is de op twee na dodelijkste kanker, longkanker staat op nummer 1. 
 
In het kader van bevolkingsonderzoek krijgt elke Vlaming tussen 50 en 74 jaar krijgt om de 2 jaar vanuit de overheid een test in de bus. Er wordt gevraagd om een staal van de stoelgang op te sturen.
 
Als er afwijkingen worden vastgesteld, zoals bloeddeeltjes die meestal met het blote oog niet te zien zijn, wordt voorgesteld een darmonderzoek (coloscopie) te laten uitvoeren. Ongeveer 50% geeft hieraan gehoor, dit is veel te weinig. Een vroegtijdige opsporing kan je leven redden.
 
VZW Stop Darmkanker stelt informatie en voorlichting cruciaal, maar actie voeren kost geld. Alle steun is welkom! Jij kunt helpen door een keer voor je toiletbezoek te betalen. Als je de #scanmadam tegenkomt, kan je de QR-code scannen om een bijdrage te doen.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van gezondheidsinformatie en -tips in onze blogs en nieuwigheden in de apotheek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Meest Recente Posts

In de kijker