BVBA apotheek Patrick Meysen

5 Tips om gehoorproblemen te voorkomenZorg dragen voor je gehoor is belangrijk in elke levensfase. Gehoorverlies en -beschadiging zijn namelijk geen fenomenen die enkel voorkomen op oudere leeftijd. Lawaai is schadelijk voor je gehoor, zo ver zijn we allemaal wel. Maar wat kunnen we nog meer doen, buiten lawaai vermijden? Wij mochten audiologe Lien Fonteyn van Lapperre interviewen, zij geeft haar 5 beste tips om je gehoor te beschermen.Vermijd lawaai

Vermijd overbelasting van je oren door lawaai, let dus op met muziek luisteren. Niet alleen tijdens een gelegenheid of feestje, maar ook in de auto en via een koptelefoon of oortjes. De vraag is natuurlijk: wanneer staat geluid té hard? Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn voor je gehoor, geluiden vanaf 120 decibel kunnen direct je gehoor beschadigen. De meeste gsm’s hebben een ingebouwde bescherming die aangeeft wanneer je de veilige geluidslimiet overschrijdt. De geluidssterkte in een ruimte kun je meten met één van de vele apps die daarvoor ontwikkeld zijn, zoals Decibel x of Geluidsmeter. Je kunt deze gratis downloaden in Playstore of AppleStore.

Geluidsduur is ook van belang. Het oplopen van gehoorschade is, naast de geluidssterkte, afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je ernaar luistert. Des te harder het geluid, des te korter de tijd wordt waarin je gehoor kan beschadigen. 80 Decibel is nog veilig, daar kun je in principe 8 uur per dag naar luisteren voor het schadelijk wordt. Elke 3 decibel daarboven geeft een verdubbeling van het geluid en halveert de luistertijd.

Natuurlijk gaat iedereen wel eens graag naar een feestje. Bovendien wordt de geluidslimiet in het dagelijkse leven al snel overschreden. 80 Decibel komt overeen met het geluid van een schoolplein of een drukke autoweg. Indien je oren toch hebben blootgestaan aan veel lawaai, geef ze dan rust. Stilte helpt om ze te laten herstellen.

Vermijd stress

Stress veroorzaakt allerlei mentale en fysieke kwalen, maar wist je dat het ook (plots) gehoorverlies kan veroorzaken? Wanneer stress langdurig aanhoudt, zorgt de overproductie van adrenaline voor een verhoogde bloeddruk. Hierdoor daalt de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen in het binnenoor beschadigd. De haarcellen vangen geluid om en zetten ze om naar een elektrisch signaal. Pas op het moment dat dit signaal de hersenen bereikt, ‘horen’ we geluid.

Gehoorbescherming werkt

Wanneer je oren regelmatig blootstaan aan veel of langdurig lawaai, kies dan zeker voor een aangepaste gehoorbescherming. Investeer dan in gehoorbescherming op maat. Ook als je regelmatig gaat zwemmen, is dit zeker geen overbodige luxe. Voor occasionele gelegenheden zijn universele oordoppen prima.

Spoor gehoorverlies zo snel mogelijk op

Je merkt dat je gehoor achteruit gaat wanneer je de TV of radio steeds harder moet zetten of wanneer je gesprekken steeds moeilijker kunt volgen, zeker in een rumoerige omgeving. Wanneer mensen in je nabije omgeving je regelmatig een opmerking geven, ‘luister’ er dan zeker naar! Andere symptomen van gehoorverlies zijn moeilijkheden met bepalen waar geluid vandaan komt en het niet meer kunnen horen van sommige toonhoogtes, terwijl je andere nog prima kunt horen.

Het aantal jongeren met gehoorschade als gevolg van festivals of muziek luisteren neemt elk jaar toe. Ook oorsuizingen of tinnitus zijn een vaak voorkomend probleem. Wanneer de suizingen constant aanhouden en boven andere geluiden uitkomen, kan iemand hier behoorlijk veel last van ervaren. Bovendien gaat je gehoor langzaam achteruit vanaf je dertigste levensjaar. Als je bedenkt dat mijn gemiddelde klant ver boven de 60 is, kunnen de we de conclusie maken dat er dus heel wat tijd overheen gaat eer we beseffen dat ons gehoor achteruit gaat.

Laat je gehoor regelmatig testen bij een hoorcentrum. Het is gratis. Ben je inmiddels je 50elevensjaar gepasseerd en heb je jouw gehoor lang niet laten testen? Doe dit dan zo snel mogelijk! ‘Luister’!

Oren reinigen

Weinig mensen maken hun oren schoon op de juiste manier. Gebruik geen wattenstaafjes want deze veroorzaken oorproppen. Je duwt het vuil immers verder de gehoorgang in. Bij de apotheek kun je een metalen lusje verkrijgen. Voorzichtigheid is altijd geboden, ga niet dieper je oor in dan je met je vinger zou kunnen. Reinig je oorschelp met je vingers en lauwwarm water.

Lees meer over dit onderwerp in onze oplossing over gehoorverlies. 

Meest Recente Posts

In de kijker