BVBA apotheek Patrick Meysen

Internationale vrouwendag

internationale vrouwendag
Internationale Vrouwendag is de actiedag van de vrouwenbeweging. Op deze wordt de eerste staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie herdacht, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. De vrouwen staakten voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie.

In veel landen is deze dag een  officiële feestdag, bijvoorbeeld in  Afghanistan,  Angola, Armenië, Azerbeidzjan,  Wit-Rusland, Burkina Faso,  Cambodja,  China (voor vrouwen),  Cuba,  Georgië,  Guinee-Bissau, Eritrea, Kazachstan, Kirgizië,  Laos, Madagaskar (voor vrouwen)  Moldavië, Mongolië , Nepal, Rusland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oeganda, Oekraïne,  Oezbekistan, Vietnam en Zambia.

In andere landen, zoals Kameroen, Kroatië, Roemenië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije  en Chili, is het geen feestdag, maar toch een algemeen verschijnsel. In België en Nederland worden er tal van activiteiten georganiseerd, ook al is het in deze landen ook geen officiële feestdag. Het is eveneens gebruikelijk dat mannen bloemen en kleine geschenken geven aan de vrouwen in hun leven (zoals vrienden, moeders, vrouwen, vriendinnen, dochters en collega’s).

Thema 2021: Invloed met Impact

Maatschappij:

Het lijkt alsof mensen elkaar steeds meer beoordelen en veroordelen; we bekritiseren elkaar op sociale media zonder enige schroom voor het taalgebruik. Angst en verwarring zijn aan de orde van de dag. Net als discriminatie, wat maar lastig uit te bannen valt.
Verdraagzaamheid lijkt steeds verder weg te drijven terwijl juist saamhorigheid een waardevol is, zeker in deze turbulente tijden.

Vrouw en maatschappij:

Vrouwen verdienen een gelijkwaardige positie in de maatschappij maar moeten daarvoor blijven strijden. Nog steeds worden vrouwen onderbetaald,  ligt de zorgtaak op haar schouders en hebben zij vaak te maken met oude rolpatronen.
Daarnaast is rust er op onderwerpen als huiselijk geweld, abortus, (straat)intimidatie, en vrouwenquota nog steeds een taboe.
Besluiten op bestuurlijk en politiek niveau worden door een meerderheid van mannen gemaakt.

Hoe kunnen vrouwen op een positieve manier zorgen voor verandering?

Door Invloed met Impact. Een thema dat positiviteit uit dient te stralen. Positiviteitis het sleutelwoord. Samen kunnen vrouwen de verharding in onze maatschappij tegengaan door op een positieve manier in te haken op de maatschappelijke problemen die op hun bordje liggen.

Hierbij hoort ook het aansnijden van onderwerpen die specifiek vrouwen betreffen. Zoals het taboe doorbreken van huiselijk geweld, meer vrouwen in de politiek, een gelijkwaardige positie behalen voor meisjes en vrouwen in onze maatschappij, de waardering voor de diverse culturen die ons land rijk is enz. Niet in problemen denken maar in kansen, uitdagingen en mogelijkheden.

Aanhaken bij het thema:

- Maak een foto of beeld met je hand omhoog op een assertieve manier en laat zien dat je ongelijkheid durft uit te dagen

- Gebruik #InvloedmetImpact op al je mediauitingen

- Deel berichten van activiteiten en anderen

- Tag #InternationaleVrouwendag op Facebook en je bericht wordt gedeeld

Meest Recente Posts

In de kijker