BVBA apotheek Patrick Meysen

Goede voornemens maken die je wél kunt volhouden, hoe doe je dat? Wij geven je 6 tips.


Iedereen kent en heeft ze wel, goede voornemens. Tijdens de kerst eet je je buik nog één keer rond, kijk je niet op een glaasje meer of minder of rook je je laatste pakje sigaretten. Een nieuw jaar voelt aan als een schone lei en lijkt dus het moment bij uitstek om je voornemens in de praktijk te brengen. Vanaf 1 januari ga jij gezond eten en beter leven, meer sporten, minder alcohol drinken en je huis netjes houden. Ook zou het toch oh zo fijn zijn om minder te stressen, als je nu gewoon eens een goede en duidelijke planning maakt komt dat helemaal goed… Je hebt deze voornemens vaker gehad, maar deze keer lukt het echt! Ben jij ook zo’n 1 januari-goede-voornemens-mens? Om dan vervolgens door de bomen het bos niet meer te zien, te falen, teleurgesteld en gefrustreerd alles over boord te gooien in de loop van maand? Met de volgende 6 tips wordt de kans op slagen meteen groter.

1. Leer uit je verleden en wees realistisch. Te veel goede voornemens maken, is ‘setting yourself up for failure’. Op 1 januari ben je immers supergemotiveerd en gaat alles prima. Maar eens, vroeg of laat, komt er een moeilijk moment. Of je bezwijkt onder de druk van alle eisen die je jezelf stelt. Kies liever voor één doel en wijd je hieraan, dan 5 doelen te stellen.

2. Motivatie is de sleutel! Maak je geen illusies, moeilijke momenten zullen er komen. Denk daar dus op voorhand over na en maak een actieplan. Wat doe je als je zin krijgt om los te gaan in de chips of een sigaret wil roken? Die eerste keren zijn het lastigst, maar als je er doorheen komt, wordt het steeds makkelijker om je goede voornemen vol te houden.

3. Je hoeft het niet alleen te doen. Het overgrote deel van de mensen stelt dezelfde goede voornemens. Welke collega wil van de zoetigheid afblijven? Welke vriend of vriendin wil graag zijn of haar coronakilo’s kwijt? Misschien wil de buurvrouw al tijden vaker gaan wandelen... Niet alleen kunnen jullie elkaar steunen in de uitvoering van je voornemens, maar het op voorhand bespreken van je plannen helpt om ze in realiteit om te zetten.

4. Een misser is niet gelijk aan falen. Een keer verkeerd rijden betekent niet dat je je eindbestemming niet zult halen. Jezelf herpakken is net zo goed een onderdeel van succesvolle gedragsverandering.

5. Maak kleinere, haalbare tussendoelen. Je wil natuurlijk je hele huis opruimen maar waar begin je? Verdeel het werk, bijvoorbeeld één kamer per maand. Bedenk vervolgens wat je dagelijks of wekelijks kunt doen. Of je hebt je voorgenomen om 20 kilogram af te vallen. Dat is 1,6 kilogram per maand of 400 gram per week. Dat klinkt al een stuk toegankelijker toch? Bedenk je dat succesvolle verandering gebeurt door kleine stapjes te zetten en ze vol te houden. Om weer terug te komen op de auto metafoor, ‘het draait niet om de eindbestemming maar de reis ernaartoe’. Cliché, maar wel waar.

6. Beloon jezelf. Slechte gewoontes zoals snoepen, roken en drinken zijn hardnekkig omdat ze inwerken op het beloningssysteem in de hersenen. Daarom voel je je zo ongelukkig en vervelend wanneer je ermee stopt. Dus als jij jezelf gaat belonen voor je successen, stimuleer je je brein op dezelfde manier als wanneer je toegeeft aan een ongezonde gewoonte. Volhouden wordt dan vanzelf leuk.

Geen idee hoe je een haalbare doelstelling maakt? Flair schreef een artikel met 40 goede voornemens die je wél vol kunt houden, we geven je een paar voorbeelden. Eet iets groens bij elke maaltijd, ruim elke dag 5 minuten op, beweeg elke dag minstens 10 minuten, stop met één iets in je leven (wat je niet graag doet of een vervelende gewoonte), ... 

Wij wensen je veel succes bij het maken én volhouden van je goede voornemen(s)!

Meest Recente Posts

In de kijker