BVBA apotheek Patrick Meysen

Wereld Astma Dag.


De eerste dinsdag van mei is het traditioneel Wereld Astma Dag. Ons land telt meer dan een miljoen astmapatiënten.

Wat is astma? 

Astma is een aandoening van de luchtwegen. Normaal zijn de luchtwegen wijd genoeg open om gemakkelijk in- en uit te ademen. Bij een astma-aanval zijn de luchtwegen vernauwd. Er kan minder lucht doorheen, het ademen gaat moeilijker en je krijgt een benauwd, verstikkend gevoel. Je kunt last hebben van een piepende of brommende ademhaling, een hardnekkige hoest, zweten, paniek... Sommige mensen hebben bij een verkoudheid of infectie van de luchtwegen wel eens een piepende ademhaling, maar dit wijst daarom zeker niet op astma.
Bij astma komen en gaan de klachten typisch in de vorm van aanvallen. Sommigen krijgen slechts af en toe een aanval, anderen kunnen dagenlang ziek zijn. Ook de ernst van de aanvallen kan heel erg wisselen en is niet te voorspellen. Als je geen aanval hebt, kunnen je longen bijna normaal werken en hebt u geen klachten.


Als astma ernstig wordt, kan de ademnood zo hevig zijn, dat je niet in staat bent om zinnen af te maken. jouw lippen, tong, vingers en tenen kunnen blauw kleuren en je kunt uiteindelijk zelfs in coma geraken.

Astma kan op elke leeftijd beginnen. De meeste volwassenen hebben het echter al tijdens de kinderjaren ontwikkeld. Astma komt in sommige families meer voor.


Welke zijn de oorzaken? Bij astma zijn de luchtwegen overgevoelig voor bepaalde prikkels. Door deze prikkels trekken de spiertjes rond de luchtwegen samen, waardoor ze nauwer worden. Het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen geraakt ook ontstoken, zwelt op en produceert meer slijm. De kleinere luchtwegen kunnen verstopt geraken. Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels. Je kunt voor één of meer prikkels overgevoelig zijn. Sommige mensen reageren op allergische prikkels zoals huisstofmijt, huidschilfers van dieren, pollen, enz.. Anderen reageren op kou, stoom, mist, rook, luchtvervuiling, baklucht, verflucht, parfumluchtjes en lichamelijke inspanning of infecties van de luchtwegen. Ook sommige geneesmiddelen zoals aspirine kunnen een astma-aanval uitlokken.


Wat kunt u er zelf aan doen?


Probeer ruimtes te vermijden waar er gerookt wordt. Laat niemand roken in ruimtes waar je vaak bent, bijvoorbeeld je eigen huis.
Zorg ervoor dat je altijd een inhalator bij hebt, en neem op vakantie je geneesmiddelen mee.
Vermijd stoffen die een allergische reactie opwekken. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor huisstofmijt? Houd dan je huis zoveel mogelijk stofvrij. Zorg in ieder geval dat de slaapkamer schoon is. Leg geen tapijt op de vloer en koop anti-allergeen beddengoed. Ventileer je huis goed om schimmels en huisstofmijt weg te houden.
Regelmatig sporten, vermindert de kans op een aanval en vermindert ook de hevigheid van de klachten. Je conditie verbetert, het is goed voor je ademhaling en luchtwegen en voor de ontspanning. Zorg bij het sporten steeds voor een goede ‘warming up’. Niet alle sporten zijn even geschikt. Sporten die in koude, droge lucht uitgeoefend worden (zoals ijsschaatsen, ijshockey, langlaufen), kan je best vermijden.
Adem, als het buiten koud is, liefst door je neus of draag een sjaal voor je mond en neus. De ingeademde lucht is dan minder koud en daardoor minder prikkelend voor de luchtwegen. Ook sporten met een hoge adembehoefte laat je liever aan anderen over. Overleg met je longarts welke sporten goed voor je zijn en hoe intensief je mag sporten.
Neem geen aspirine of andere ontstekingsremmers zonder advies van je arts.
Als de aanvallen door stress worden opgewekt, probeer dan ontspanningsoefeningen te doen.
Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!

Meest Recente Posts

In de kijker