BVBA apotheek Patrick Meysen

De processierups: voorkom en behandel irritatie!
 


Nu we vaker de natuur in gaan voor recreatieve bezigheden zou het kunnen dat je in contact komt met irriterende haartjes van de processierups. De rupsen zijn vooral te vinden op de stam of takken van eikenbomen. Je kan de rups ook aantreffen op andere boomsoorten, nl. beuk of berk. Dit is vooral het geval als er op de aanwezige eikenbomen al veel rupsen voorkomen. Je komt ermee in contact doordat de haartjes van de rups vervoerd worden door de wind. Ze kunnen zich op die manier tot 100 meter ver verplaatsen. Ze kunnen o.a jeuk en irritatie veroorzaken, maar ook ontstekingen die ernstige gevolgen kunnen veroorzaken.


Wat zijn de symptomen?
Bij contact met de huid kan je binnen de 8uur last krijgen van pijnlijke rode uitslag, die gepaard gaat met hevige jeuk. Deze symptomen kunnen tot 2 weken aanhouden.
Bij oogcontact kan je last krijgen van pijnlijke, rode, jeukende en tranende ogen. Er kan een ernstige ontsteking optreden. In dit geval neem je best contact op met je oogarts, indien de klachten blijven aanhouden.
Bij contact met de luchtwegen (door het inademen van de haartjes) kan je irritatie van de luchtwegen ondervinden. Je kan last hebben van niezen en keelpijn. Je kan ook ervaren dat het moeilijker is om te slikken en om te ademen.
Als je haartjes hebt ingeslikt, vormt er zich overvloedig speeksel in de mond en kan het mondslijmvlies ontsteken. Ook kan je dan last hebben van buikpijn en braken.
Bij een ernstige reactie van het lichaam op de haartjes kan je koorts krijgen en zelfs het bewustzijn verliezen.


Wat kan je zelf doen om irritatie te voorkomen?
Raak tussen mei en september geen besmette bomen aan. Je herkent deze bomen aan de kaalgevreten takken en vervelling. Vaak zie je ook de rupsennesten in de boom zitten. Laat kinderen niet spelen in de buurt van deze bomen, hang er geen was in de buurt op, was groenten uit de tuin uitgebreid en besproei het gras voor het maaien tijdig met water zodat de haartjes in de grond kunnen dringen.


Probeer de processierups nooit zelf te bestrijden, maar contacteer een gespecialiseerde firma of het gemeentebestuur als de boom op een openbare plaats staat. Indien je de rupsennesten er toch zelf uit wilt halen, is het gebruik van goed beschermingsmiddelen een absolute vereiste. Bedek je lichaam zoveel mogelijk: draag handschoenen, lange mouwen, een lange broek, een hoofddeksel, (zonne)bril en stofmasker. Let op als je je van je kleding ontdoet en was ze onmiddellijk.


Wat kan je zelf doen bij irritatie?
Was onmiddellijk je handen met voldoende water en zeep.
Trek je kleding uit, was deze zo warm mogelijk en droog de kleding in de droogkast.
Kam je haren goed uit.
Neem een lange douche om alle haartjes goed af te spoelen. Gebruik voldoende zeep.
Als je denkt dat je haartjes hebt doorgeslikt drink dan voldoende water.
Koel de huid af met bijvoorbeeld een cold-pak
Raadpleeg indien nodig gespecialiseerde hulp. Symptomen verdwijnen meestal spontaan na enkele dagen of weken.
Probeer niet te krabben, dit kan de symptomen verergeren en zorgt ervoor dat de haartjes zich mogelijk nog meer verspreiden. Bij je apotheek kan je vragen naar een jeukwerende zalf, wat verlichting zal brengen.


(bron: www.antigifcentrum.be; www.rodekruis.be)

Meest Recente Posts

In de kijker