BVBA apotheek Patrick Meysen

Ook het pollenseizoen is terug begonnen.


Hooikoorts is een vorm van allergie. Iemand met hooikoorts is allergisch voor stuifmeelkorrels, ook wel pollen genoemd. Hooikoorts heeft dus eigenlijk niets te maken met hooi of koorts. We spreken daarom beter over pollenallergie.

Door de zachte winter beginnen heel wat bomen op korte tijd te bloeien. Heel wat mensen die lijden aan hooikoorts kunnen dus allergiesymptomen ervaren. Ze zijn niet te verwarren met een verkoudheid, griep of Covid-19. Pollenallergie is een chronische, seizoensgebonden ziekte waarvan een ontsteking van het neusslijmvlies de meest voorkomende vorm is, en astma de meest ernstige.

Covid-19, griep of allergie?

Een allergie veroorzaakt geen koorts en spierpijn. Je kan wel last hebben van een loopneus, hoest, tranende ogen, ademhalingsmoeilijkheden en vermoeidheid.

Allergiesymptomen komen voor wanneer je wordt blootgesteld aan allergenen. Bijvoorbeeld het berkenstuifmeelseizoen duurt gemiddeld 5 weken.

Voor allergieën is er geen incubatietijd.

Als je tijdig begint met het innemen van je medicatie, heb je minder risico op een lopende neus en op niesbuien. Het tegengaan van deze symptomen zal jou en jouw omgeving ongetwijfeld een geruster gevoel geven.

Wat kan ik er zelf aan doen?

 • Houd overdag ramen en deuren gesloten.
 • Als je weet dat je jaarlijks last hebt van hooikoorts, dan kan je best nu al beginnen met je medicatie in te nemen. 
 • Probeer zoveel mogelijk om contact met het allergeen (stuifmeel) te vermijden. 
 • Probeer aan het einde van de ochtend en het begin van de avond, als de meeste pollen in de lucht zitten, binnen te blijven. 
 • Verlucht je huis na een regenbui, 's morgens vroeg (voor 9u) of 's avonds laat (na21u). (laagste pollenconcentratie)
 • Houd de pollenkalender in de gaten of blijf op de hoogte via de pollenfoon ( 0900/10073).
 • Houd tijdens het rijden de ramen van de wagen gesloten en schakel de airco en ventilatie uit. Er bestaan ventilatiesystemen met een pollenwerende filter.
 • Draag buiten een zonnebril tegen irritatie van de ogen. Vermijd het dragen van contactlenzen. Hierop kunnen allerlei deeltjes zich vastzetten.
 • Vermijd hoog gras en plaatsen waar gras wordt gemaaid. Laat het gras maaien aan iemand anders over.
 • Vermijd het sporten in open lucht.
 • Neem na een wandeling een douche om de pollen te verwijderen. Was je kleren sneller, maar laat ze niet in open lucht drogen.
 • Wrijf niet in je ogen. Verminder de irritatie liever door te spoelen met lauw water of een vochtig washandje op je ogen te leggen.

Wat kan mijn apotheker voor mij doen?

De typische symptomen van een pollenallergie kunnen uiteindelijk zeer hinderlijk zijn. Bepaalde  geneesmiddelen kunnen heel wat ongemakken verhelpen.
 • Anti-allergische middelen verlichten de symptomen door de vrijgave van histamine (een chemische stof die verantwoordelijk is voor de allergische reactie) te blokkeren. Deze middelen bestaan o.a. in tabletten die bij voorkeur 's avonds worden ingenomen, omdat bepaalde soorten slaperigheid kunnen uitlokken. Er bestaan ook nieuwere anti-allergica die minder vermoeidheid veroorzaken.
 • Tabletten worden meestal aanbevolen indien er allergische symptomen bij verschillende organen (bvb neus en ogen) voorkomen. Er bestaan ook combinaties van een anti-allergisch middel met een neusontzwellend middel. Deze worden best enkel kortstondig gebruikt.
 • Er bestaan neussprays met antihistaminica. Deze kunnen allergische symptomen ter hoogte van de neus vrij snel (na minder dan dertig minuten) verlichten. Deze sprays kunnen ook de irritatie ter hoogte van de ogen verminderen.
 • Oogdruppels met een antihistaminicum verlichten allergische symptomen ter hoogte van de ogen.
 • Er bestaan neussprays of neusdruppels  met Natriumcromoglycaat voor preventief gebruik. Na een zeven- tot tiental dagen treden deze geneesmiddelen in werking. Er wordt best een drietal weken voor de verwachte blootstelling aan de allergenen gestart met de behandeling. Het is belangrijk dat het geneesmiddel continu gebruikt wordt, want anders kunnen de symptomen van de allergie weer opduiken. Om ervoor te zorgen dat de oplossing van de neussprays (of neusdruppels) met het gehele neusslijmvlies in contact komt, wordt de neus best op voorhand gespoeld met fysiologisch serum. Deze sprays worden vaak bij kinderen gebruikt.
 • Oogdruppels met Natriumcromoglycaat kunnen preventief gebruikt worden bij allergische symptomen ter hoogte van de ogen. Het is belangrijk dat deze druppels continu gebruikt wordt, want anders kunnen de symptomen van de allergie weer opduiken. Er wordt best een drietal weken voor de verwachte blootstelling aan de allergenen gestart met de behandeling.
 • Een neusspray met een decongestivum of bloedvatontzwellend product kan kortstondig (niet langer dan èèn week) gebruikt worden om neusverstopping tegen te gaan.

Klik hier voor meer info. 

Meest Recente Posts

In de kijker