BVBA apotheek Patrick Meysen

Corona of hooikoorts, wat is het nu?


Tijdens de coronapandemie en de verschillende lockdowns, zijn we uit angst en ongerustheid met argwaan gaan kijken naar de minste niesaanval, verstopte neus of keelkriebel. Deze symptomen behoorden (en behoren) tot de "in de gaten te houden" kenmerken die mogelijk op een coronabesmetting konden wijzen. Dat zorgde voor heel wat extra mentaal en sociaal leed voor de allergielijders onder ons. Is het een effectieve besmetting, of gewoon hooikoorts? Mogelijk een stresserende kwestie. Het ziektebeeld van corona zal nog een tijdje een aanwezige factor blijven in onze maatschappij. Vandaar deze blogpost: we zetten even duidelijk op een rij wat een allergie nu wel of niet is, hoe je het verschil met een coronabesmetting kan bepalen, en tot slot geven we ook wat tips die je kan hanteren om je allergieën handelbaarder te maken. Ook zonder eventuele corona-argwaan zijn ze immers al vervelend genoeg!

Wat is een (pollen)allergie precies?

Medisch gezien zijn allergieën pathologische reacties van het immuunsysteem veroorzaakt door externe stoffen die het lichaam binnenkomen via onze ademhaling, het maag-darmkanaal, de huid, de slijmvliezen en/of bloedvaten. Clemens von Pirquet, een Weense kinderarts, bedacht de term "allergie" in 1906. Hij wordt geschouwd als de grondlegger van de klinische allergietheorie, maar ook in de eeuwen daarvoor hadden vroegere wetenschappers relevante vaststellingen gedaan. In 1565 ontdekte de Italiaanse chirurg Leonardo Botallo dat sommige mensen last hadden van niezen en vernauwing van de luchtwegen wanneer ze in de buurt van rozen in bloei waren geweest, en  in 1819 beschreef de Londense arts John Bostock een seizoensgebonden neusziekte. In 1870 ontdekte Charles Blackley dat graspollen de triggerende oorzaak waren van "hooikoorts".

Dat brengt ons bij de beruchte en gevreesde pollenallergieën. Door de aard van het beestje, zijn deze allergieën seizoensgebonden. Ze kunnen veroorzaakt worden door drie hoofdtypen stuifmeel: bomen, gras en onkruid. Elk type stuifmeel heeft een seizoen waarin ze het krachtigst zijn. Het venijn zit in het feit dat de bloeitijden van de pollensoorten van jaar tot jaar kunnen verschuiven. Afhankelijk van het weer en het temperatuurprofiel kan het aantal pollen eerder of later in het jaar beginnen te stijgen. Warm, droog weer bevordert een hoog pollengetal. Er zijn, gelukkig, wel enkele systematische lijnen te trekken:

  • Maart tot juni is boompollenseizoen
  • Tijdens juni, juli en augustus zijn vooral de graspollen hoog, soms tot september in de warme jaren.
  • Augustus tot eind oktober is dan weer gekend voor de onkruidpollen. Vaak is een harde vorst nodig om het onkruid te doden.

Eigenlijk komt het erop neer dat mensen die gevoelig zijn aan de verschillende types van stuifmeel meestal slechts van november tot begin februari vrij kunnen ademen.

Vandaag de dag wordt geschat dat meer dan 30 procent van de mensen last heeft van allergieën, en de trend neemt toe, hoewel er geen bevredigende verklaring is voor de toename in de afgelopen decennia. Sommige bronnen zeggen dat het komt omdat we te hygiënisch zijn vergeleken met vroeger, maar afdoend wetenschappelijk bewijs is er voor deze theorie (nog) niet.

Covid-19 of allergie?

Het hoeft geen betoog dat in tijden van corona het belangrijk is om te weten of je besmet bent met het Sars-2 Cov-coronavirus of gewoon te kampen hebt met je jaarlijkse opstoten van allergie. Wat is nu wat?

De symptomen van pollenallergie omvatten uitslag met kleine bultjes, jeukende en rode huid, gezwollen ogen, een loopneus, gezwollen en rode slijmvliezen, niezen, kortademigheid , soms vermoeidheid, gezwollen oogleden en rode, jeukende, waterige ogen… Het spreekt voor zich dat al deze symptomen de kwaliteit van leven van mensen met allergieën ernstig kunnen beïnvloeden en hun activiteiten aanzienlijk kunnen beperken. Voeg daarbovenop nog argwanende blikken van je omgeving, of jezelf zorgen maken over of het nu corona is of niet, en het is helemaal feest. 

Belangrijk te weten is dat allergie geen koorts of spierpijn veroorzaakt en dat er ook geen incubatietijd is. Hiermee kan je je omgeving en jezelf een beetje gerust stellen. Als je ervoor zorgt dat je tijdig je anti allergie medicatie begint te nemen, heb je minder risico op een lopende neus en op niesbuien. Het tegengaan van deze symptomen zal jou en jouw omgeving ongetwijfeld een geruster gevoel geven én het zal je natuurlijk ook het lichamelijk afzien door deze symptomen besparen. Op deze pagina vind je onder "wat kan mijn apotheker voor mij doen?" een uitgebreid overzicht van mogelijke medicamenteuze behandelingen.

Algemene tips om je te weren tegen je allergieën 

  • Houd overdag ramen en deuren gesloten.
  • Als je weet dat je elk jaar last hebt van allergieën, start dan ongeveer een maand voordat je specifieke allergieseizoen begint met je medicatie. Op die manier heeft elke medicatie een kans om in je systeem te komen en te beginnen met werken voordat het seizoen begint. 
  • Probeer zoveel mogelijk om contact met het allergeen (stuifmeel) te vermijden. 
  • Probeer aan het einde van de ochtend en het begin van de avond, als de meeste pollen in de lucht zitten, binnen te blijven. 
  • Verlucht je huis na een regenbui, 's morgens vroeg (voor 9u) of 's avonds laat (na21u). (laagste pollenconcentratie)
  • Houd de pollenkalender in de gaten of blijf op de hoogte via de pollenfoon ( 0900/10073). 
  • Houd tijdens het rijden de ramen van de wagen gesloten en schakel de airco en ventilatie uit. Er bestaan ventilatiesystemen met een pollenwerende filter.
  • Draag buiten een zonnebril tegen irritatie van de ogen. 
  • Vermijd het dragen van contactlenzen. Hierop kunnen allerlei deeltjes zich vastzetten.
  • Vermijd hoog gras en plaatsen waar gras wordt gemaaid. Laat het gras maaien aan iemand anders over.
  • Vermijd het sporten in open lucht.
  • Neem na een wandeling een douche om de pollen te verwijderen. 
  • Was je kleren sneller, maar laat ze niet in open lucht drogen. Hou er ook rekening mee dat pollen die aan je kleding kleven misschien onbedoeld op je bed terecht komen. Je slaapt 's nachts gegarandeerd beter als je dit voorkomt.
  • Wrijf niet in je ogen. Verminder de irritatie liever door te spoelen met lauw water of een vochtig washandje op je ogen te leggen. 

Zelfkennis: de sleutel tot je allergieën de baas zijn!

Bovenstaande tips vormen een uitgebreide waslijst aan mogelijke hulpmiddelen voor je allergieën handelbaar te maken. De last die je van je allergieën kan ondervinden hoeft je levenskwaliteit en je mogelijkheden absoluut niet negatief te beïnvloeden, zolang je je maar wapent met relevante info en oplossingen op maat. Op deze pagina vind je nóg meer gespecialiseerde info over pollenallergieën. Laat je bijstaan door je apotheker en je huisarts om te achterhalen welke stuifmeeltypes precies jouw duiveltje zijn en werk zo samen, met je eigen voorzorgsmaatregelen, toe naar een oplossing. Laat je zeker niet opsluiten door je allergieën, maar wapen je er tegen en neem zo de controle over jouw dagen terug. Veel succes!

Meest Recente Posts

In de kijker