BVBA apotheek Patrick Meysen

Een tekenbeet! Wat nu?

Je kent ze wel, die vervelende zwarte of beige spinachtige beestjes die vooral van maart tot oktober de kop opsteken. Aanvankelijk zijn ze slechts een speldenkopje groot. Maar eens ze zich vullen met bloed worden ze al snel wat dikker.

Niet elke tekenbeet is gevaarlijk. Er moet enkel ingegrepen worden wanneer de teek je besmet met een bepaalde bacterie, namelijk de Borrelia burgdorferi.  Lang niet alle teken zijn drager van deze bacterie en bovendien is er wellicht pas kans op infectie na een langdurig verblijf op jouw lichaam. Het komt er dus op aan alert te zijn en teken zo snel mogelijk te verwijderen.

Als je op kampeer-of wandelvakantie gaat in Centraal-en Oost-Europa of bepaalde plaatsen in Scandinavië is er nog een andere ziekteverwekker, die via teken wordt overgebracht, waarvoor je je voorzorgen moet nemen. Het gaat om een virus dat een hersenontsteking kan veroorzaken. Er bestaat een vaccin om je hiervoor te beschermen waarmee je al minstens 6 weken voor vertrek dient te starten.

Waarop moet ik letten?

Een tekeninfectie verloopt aanvankelijk symptoomloos. Na enkele uren krijg je last van jeuk. Na één of enkele dagen zie je een rood vlekje verschijnen dat langzamerhand vergroot. Soms kan dit gepaard gaan met wat griepachtige symptomen. In principe mag je ervan uitgaan dat als je geen rode vlek ziet er ook geen direct gevaar is. Wanneer je toch besmet zou geraakt zijn na een tekenbeet, zal de arts je een specifiek antibioticum voorschrijven. De eigenlijke boosdoener van een tekeninfectie is namelijk niet de teek zelf, maar een bacterie. Als je dit antibioticum tijdig en voldoende lang inneemt, zal je normaal gezien nadien geen verdere last ondervinden van je tekenbeet. Vandaar het belang om bij een verdachte uitslag snel genoeg je arts te raadplegen!

Wat kan ik er zelf aan doen?

Beter voorkomen dan genezen is hier de absolute boodschap!
 • Draag tijdens wandelingen in bossen of grassen gesloten schoenen en een lange broek. Stop eventueel je broekspijpen in je sokken. Teken klimmen meestal langs je voeten omhoog. Lichtgekleurde kleding maakt teken beter zichtbaar.
 • Probeer in het bos, in je tuin of in grasvelden zoveel mogelijk op het pad te blijven en vermijd het hoge gras, ga niet op dode bladeren zitten.
 • Het is vooral belangrijk dat je, nadat je in een bosrijke omgeving hebt gewandeld, je lichaam goed controleert. Controleer ook achter de oren of in de nek. Zeker in de lente, zomer en herfst.
 • Zet kinderen een pet op en doe hen iets met lange mouwen aan. Teken kruipen bij kinderen namelijk vaak op het hoofd en in de nek. Kleine kinderen kunnen ook een tekenbeet oplopen door onder laaghangende takken te lopen. 
 • Zogenaamde insectenwerende middelen beschermen tot op zeker mate. Controleren blijft dus een must!
 • Zorg dat je een tekenpincet in huis hebt, voor het geval je toch gebeten wordt. In de apotheek zijn er diverse tangetjes voorhanden om de teek op een efficiënte manier te verwijderen, zoals de tekentang of de tekentwister.
Teken verwijderen
 • Verwijder de teek met een pincet, een tekentang of de tekentwister.
 • Het is belangrijk dat je het hoofdje helemaal verwijdert. Dit kan enkel door de teek op een juiste wijze te verwijderen. Plaats het open tekenpincet over de kop van de teek, zo dicht mogelijk op de huid. Verwijder de teek vervolgens door te draaien. De tekentwister is hiervoor zeer geschikt. Ook de tekentang kan, maar let dan wel op dat je het lichaam van de teek niet platdrukt.
 • Ontsmet na gebruik het materiaal waarmee je de teek verwijderde, alsook de huid zelf.
 • Verdoof de teek niet eerst met alcohol of nagellak! Als je dat doet zal de teek juist eerder geneigd zijn het gif in je lichaam te lozen.
 • Hou de plaats van de beet goed in oog. Meestal ontstaat er een rode vlek die na enkele dagen verdwijnt. Indien de vlek groter wordt, vlekken ziet of wanneer je je griepachtig voelt, contacteer je best een arts.


Meest Recente Posts

In de kijker