BVBA apotheek Patrick Meysen

Mis niets door de griep

November is de ideale maand om u te laten vaccineren tegen de griep.
We hebben allemaal wel eens griep gehad of kennen iemand die hier ooit over vertelde. Griep, influenza of seizoensgriep is een plots opkomende infectie van de luchtwegen door een influenzavirus. U heeft last van:
· plots begin van de ziektesymptomen.
· koorts (temperatuur boven 38°C).
· rillingen, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid.
· droge hoest, loopneus of verstopte neus, keelpijn.
· soms maag- en darmlast (vooral bij kinderen).
De meeste klachten verdwijnen na een week, al kunnen hoest en vermoeidheid kunnen langer aanhouden. Het is belangrijk om 'griep' te onderscheiden van een banale verkoudheid, waarbij u enkel last heeft van loopneus, niezen, waterige ogen en keelpijn.
De oorzaak van griep ligt bij het influenzavirus. Dit is een virus dat zich door besmette druppeltjes verspreidt van persoon tot persoon. De besmette druppeltjes worden afgescheiden uit de luchtwegen van een besmet persoon. De besmetting gebeurt door hoesten, niezen of praten. Maar vermoedelijk speelt ook het neus-handcontact een belangrijke rol in de besmetting. Zo kan het virus lange tijd overleven op bvb: zakdoeken, trapleuningen, deurknoppen, tafels, enz. Bij contact kan het virus aan de handen blijven kleven en zo naar de neus of mond worden gebracht.
Doordat het virus continue verandert ontstaan er jaarlijks nieuwe stammen. Zelfs om de tien tot twaalf jaar ontstaat er een volledig nieuwe variant van het virus waar ons afweersysteem geen antwoord op heeft. Het is door deze evolutie dat het griepvirus ware ravages kan aanrichten onder de maatschappij.
Mensen die het meest risico lopen of kwetsbaar zijn voor de gevolgen van het virus zijn:
· Personen met diabetes of andere chronische gezondheidsproblemen.
· Vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen.
· Personen die opgenomen zijn in een ziekenhuis of bewoner zijn in woon-zorgcentrum.
· Personen ouder dan 65 jaar
· Personen die regelmatig in contact komen met bovengenoemde risicopersonen.
· Personen die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maand.
· Personen die werkzaam zijn in de gezondheidssector.
Voor het merendeel van de bevolking, zeker zij die in goede gezondheid verkeren, is de griep op één of maximaal twee weken alweer voorbij. Maar in 10% van de gevallen treden complicaties op, hoofdzakelijk ter hoogte van de luchtwegen. Deze complicaties kunnen zeer ernstig zijn en in het ergste geval de dood als gevolg hebben.
Momenteel bestaat er ook nog geen werkend geneesmiddel om van griep te genezen. Gelukkig bestaat er wel de mogelijkheid ons te laten vaccineren tegen het griepvirus. Uiteraard biedt geen enkel vaccin 100% garantie op bescherming, het griepvaccin is hierin dan ook zeker geen uitzondering. Maar het vermindert wel aanzienlijk het risico op besmetting met het virus. Mocht u ondanks al uw voorzorgen toch nog griep krijgen, zal het vaccin zorgen dat de symptomen minder sterk aanwezig zijn.
Jaarlijks laten vaccineren bouwt niet enkel uw immuniteitsbescherming op, maar zoals besproken verandert het griepvirus ook voortdurend. Met een vaccinatie kan u de nieuwe variant al een stapje voor zijn. Ook zijn de bijwerkingen van het griepvaccin miniem. Tenzij u allergisch bent voor één van de stoffen aanwezig in het vaccin, ondervindt u minimale tot geen hinder. Tijdens de twee weken na de inenting met het griepvaccin, maakt uw lichaam antistoffen aan die u zullen beschermen tegen het griepvirus. In die periode kan u wat licht ongemak voelen, in het ergste geval bent u iets meer vatbaar voor ziekte.
U vandaag laten vaccineren is dus niet enkel de beste manier om u te beschermen tegen griep, maar ook om verspreiding van het virus tegen te gaan en om het aantal opnames in ziekenhuizen te beperken.
Meer informatie kan u vinden op onze website (https://www.apotheekmeysen.be/nl/default/1004577/Gezond%20A-Z/Dagelijkse%20kwaal%20-%20Ziekte/Griep.aspx
Het is overigens ook een goed moment om u te wapenen tegen pneumokokken! ( https://www.apotheek.be/mijn-gezondheid/kwalen-en-gezondheidsproblemen/wees-alert-voor-pneumokokken )

Meest Recente Posts

In de kijker