BVBA apotheek Patrick Meysen

Zonnen zonder zorgen

De zon is heerlijk, geeft ons een goed humeur en een mooi kleurtje. De zon kan echter ook gevaarlijk zijn als je jezelf er niet goed tegen beschermt. Neem de zon serieus en wees op de hoogte van de gevaren die de zon met zich meebrengt.

Behalve licht en warmte zendt de zon ook ultraviolette straling (uv) uit. Deze straling kan de huid beschadigen. Er zijn twee soorten uv-straling: UVA en UVB. UVA-straling geeft een snelle en voorbijgaande bruining maar zorgt ook voor een versnelde veroudering van de huid (rimpels), zonneallergie en op termijn een grotere kans op huidkanker. UVB-straling zorgt voor een trage en langdurige bruining en is nodig voor de aanmaak van vitamine D. Deze straling kan het DNA, het erfelijk materiaal in de huidcellen, aantasten en daardoor huidkanker veroorzaken.

Gebruik altijd een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor om je te beschermen tegen deze UVA- en UVB-straling. Een keertje smeren voor de hele dag volstaat uiteraard niet, smeer je om de twee tot drie uur in en dit een half uur voordat je in de zon gaat. Het is ook belangrijk dat je de zonnecrème voldoende dik smeert. Benamingen zoals ‘sunblock’ en ‘écran total’ zijn misleidend. Er is géén totale bescherming tegen de zon!

Tips

- Laat je huid wennen aan de zon en bouw uw zonneblootstelling langzaam op.
- Blijf liever uit de zon rond de middaguren (12 uur tot 15 uur) want dan is de uv-straling het grootst.
- Kinderen tot 15 jaar zijn heel gevoelig. Beschermende kledij is bij hen zeker aangeraden! Vergeet ook geen zonnehoedje of petje.
- Ga uit de zon wanneer je huid reageert met uitslag, jeuk of snelle verbranding.
- Vergeet niet opnieuw zonnecrème aan te brengen na het zwemmen, ook als je een waterproof product gebruikt. In het water en bij het afdrogen verdwijnt de zonnecrème toch gedeeltelijk.
- Een parasol biedt bescherming tegen de directe straling, niet tegen de straling die door het zand wordt weerkaatst.
- In de zon zweet je veel. Het is belangrijk om het vocht in je lichaam in balans te houden door water te drinken. Alcohol drinken kan je beter niet doen, omdat je lichaam veel sneller reageert dan normaal.

Meest Recente Posts

In de kijker