Acne begint voornamelijk tijdens de puberteit, door grote hormonale schommelingen, afhankelijk van persoon tot persoon kan het gaan om slechts enkele puisten, of een uitgebreide huidaandoening die ook psychische problemen tot gevolg kunnen hebben.
90% van de bevolking krijgt te maken met acne, meestal tussen de leeftijd van 15 en 24 jaar. Acne herken je aan puistjes in het gezicht, op de rug en op de schouders. Meest voorkomend zijn de mee-eters of comedomen.
Meer weten?
Hieronder vind je enkele tips om acne te voorkomen en te helpen genezen.
- Laat je huid zoveel mogelijk met rust. Probeer niet teveel aan je gelaat te komen, te krabben of puistjes uit te knijpen.
- Was je huid ’s morgens en ’s avonds met een aangepast reinigingsproduct. Vraag hiervoor raad aan jouw apotheker.
- Reinig de huid ’s morgens en ’s avonds met een geschikt product. Gebruik daarna een verzorgende crème aangepast aan je huidtype. ’s Avonds gebruik je de producten best minstens een halfuur voor het slapengaan. Indien je gaat douchen of in bad gaat, gebruik je best de verzorgingsproducten meteen daarna.
- Belangrijk is een geschikte dag- en nachtverzorging. Er bestaan specifieke producten om een acnehuid te verzorgen. Kies voor zeer lichte verzorgingsproducten die weinig voedend zijn om de huid niet te vet te maken. Er bestaan ook crèmes die zwarte puntjes en lichte puistjes gaan bestrijden. Bij de keuze van producten is het belangrijk om te kijken naar de ernst van de acne en je leeftijd. Vraag raad aan je apotheker.
- Met nachtverzorging moet je voorzichtig zijn. Vaak is een nachtverzorging heel voedend, dus moet je opletten dat je huid er niet te vet van wordt. Voor een vettere huid kan het aangewezen zijn de dagverzorging ook als nachtverzorging te gebruiken, om de huid niet nog vetter te maken.
- Uitdrogende producten zijn niet aan te raden. Ze drogen de puistjes uit, maar dat neemt de oorzaak van de acné helemaal niet weg. Het probleem wordt enkel erger, aangezien hydratatie van de huid zeer belangrijk is bij acné.
- De huid van veel mensen, ook met acné, is te weinig gehydrateerd. Dit heeft te maken met het water dat aanwezig is in de huid, niet met het talg (vet). Om enkel hydratatie bij te brengen bestaan er hydraterende serums. Deze gebruikt u best na de reiniging en voor de dag- of nachtcrème. Let op: een hydraterende serum is niet hetzelfde als een anti-age serum.
- Duw nooit op puistjes of witte mee-eters (gesloten comedonen). Er bestaan voldoende verzorgingsproducten om deze kwalen te verhelpen. Zwarte mee-eters (open comedonen), kan je eventueel wel uitduwen met een comedonenspateltje. Om deze zwarte puntjes te verwijderen, bestaan echter ook verzorgingsproducten. Vraag raad aan je apotheker.
- Bij zwangerschap dien je ook aandachtig te zijn voor de juiste verzorging. Er zijn anti-age producten en producten tegen acne die retinaldehyde bevatten. Deze stof heeft een doeltreffende werking op rimpels en acne, maar wordt best niet gebruikt bij zwangerschap.
- Gebruik nooit een scrub voor het lichaam, in je gelaat. De korrels in de scrub voor het lichaam zijn te grof voor het gelaat en zullen de huid beschadigen.
- Probeer het gebruik van een scrub/peeling in het gelaat te beperken, éénmaal per week is meer dan voldoende. Maak de huid nat voordat je de peeling gebruikt.
- Probeer niet te wrijven met een handdoek, maar de huid droog te deppen na het reinigen. Dit mag eventueel ook met een tissue of en wattenschijfje, dit is nog zachter voor de huid.
- Gebruik best geen make-up. Dit zal vaak de acne erger maken. Indien je toch verkiest om make-up te gebruiken, kies dan voor non-comedogene make-up. Deze zal de poriën niet afsluiten, waardoor de kans op puistjes, zwarte puntjes, … minder wordt. Vraag raad aan je apotheker.
- Acne wordt mogelijk tijdelijk beter wanneer de zon schijnt, maar daarna wordt acne des te erger. Het is dus heel belangrijk om een hoge zonbescherming te gebruiken. Er bestaan zonneproducten specifiek voor een acnehuid.