BVBA apotheek Patrick Meysen

Winterblues

De dagen worden korter en het weer slechter. We horen mensen er vaak over praten tijdens deze periode van het jaar. Sommige mensen hebben dan last van een zogenaamde winterblues die gekenmerkt kan worden door lusteloosheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid, overdreven angstigheid, concentratieproblemen, overdreven eten en slapen en een onbedwingbare zin in zoetigheden.

Mogelijke oorzaken van een winterblues zouden kunnen zijn:

- gebrek aan zonlicht.
- verstoring van onze biologische klok.
- verminderde lichtgevoeligheid van het netvlies in het oog.

Enkele tips om een winterblues te voorkomen of door te komen:

- Lichttherapie door bijvoorbeeld veel buiten te zijn in het volle licht en zoveel mogelijk tijd door te brengen in een van nature uit goed verlichte ruimte. Er bestaan ook speciale lampen die geschikt zijn voor lichttherapie. Let op: een zonnebank geeft niet hetzelfde licht als natuurlijk licht en heeft dus niet hetzelfde effect!
- Een paar weken voor de winter begint, kunt u starten met Sint-Janskruid in te nemen. Vertel uw arts of apotheker wel altijd of u nog andere geneesmiddelen neemt, want niet alle medicatie gaat samen met Sint-Janskruid. Uw huid kan ook gevoeliger worden voor de zon.
- Slaap voldoende, maar ook niet te veel. 8u slaap per dag is voor de meeste mensen ideaal.
- Beweeg voldoende.
- Heb voldoende sociale contacten.
- U kunt ook supplementen met vitamine D verkrijgen bij uw apotheker omdat uw lichaam minder vitamine D aanmaakt tijdens de
winter.

Meest Recente Posts

In de kijker