BVBA apotheek Patrick Meysen

Terug naar school - Luizen
Yes, de kids zijn weer naar school! Helaas durven er in deze tijd wel eens vervelende, woelende beestjes in de haren van je kroost opduiken. In principe zijn ze ongevaarlijk maar verspreiding gebeurt razendsnel en het is een hele klus om ze te bestrijden. Ze veroorzaken niet altijd jeuk dus je controleert best regelmatig. Bingo? Je opgeluchte gevoel van 1 september verandert nu snel in strijdvaardigheid en wij helpen je om het gevecht aan te gaan!

Opsporing

Het liefst verblijven ze op warme plaatsen, dus kijk vooral achter de oren en in de nek. Je controleert best op luizen door gebruik te maken van de natkammethode:

Maak het haar nat en wrijf het overvloedig in met een conditioner.
Ontwar het haar eerst van achter naar voor met een gewone kam.
Kam het haar vervolgens van achter naar voor met een luizenkam.
Inspecteer na elke kammentrek de kam. Veeg de kam af aan een wit doekje en zie of er geen luis op het doekje achterblijft. Ga met een tandenstoker tussen de tandjes van de kam om na te gaan of er geen luizen tussen hangen.
Spoel het haar en kam het haar van voor naar achter met een gewone kam.
Kam nu het haar opnieuw van voor naar achter met de luizenkam.Wanneer je ze daadwerkelijk gespot hebt, is behandeling noodzakelijk.Bestrijding

Een shampoo of lotion op basis van permethrine rekent af met luizen. Het is belangrijk dat niet alleen de hoofdhuid vrij is van luizen maar ook het beddengoed, kammen, haaraccessoires, mutsen en sjaals moeten op de juiste manier gereinigd worden.


Lees hier verder hoe je ervoor zorgt dat er nergens eitjes achterblijven en welke producten je kunt inzetten.


Wat kan ik doen om een volgende keer te voorkomen?Niets! Geef jezelf niet de schuld, dit heeft niets te maken met een gebrekkige hygiƫne. Het is dus niet nodig om het haar van je kind vaker te wassen. Luizen kunnen niet springen of vliegen maar kruipen van het ene hoofd naar het andere, op zoek naar warme plekjes. Wist je trouwens dat luizen een hekel hebben aan lavendel?

Meest Recente Posts

In de kijker