BVBA apotheek Patrick Meysen

Dementie, wat is het?

Dementie is geen aandoening, maar een combinatie van klachten. Mogelijke klachten zijn geheugenproblemen, aarzelend praten, moeilijk voorwerpen herkennen en meestal daardoor ook gedragsveranderingen. In het begin kan het een tijdje duren vooraleer duidelijk is dat iemand aan het dementeren is. Na verloop van tijd worden de klachten meestal ernstiger waardoor de patiënten steeds meer hulp van anderen nodig hebben. In de meest ernstige fase van dementie is vaak een opname in een rust- of verzorgingshuis noodzakelijk. Dementie kan veroorzaakt worden door o.a. de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie of door een combinatie van beide. Genezing is nog niet mogelijk en daarom is een goede begeleiding en verzorging zeer belangrijk. Een behandeling met geneesmiddelen kan ervoor zorgen dat de achteruitgang vertraagd wordt.

Een zogenaamde mantelzorger, persoon die een naaste met dementie verzorgt, is heel belangrijk in het leven van een persoon met dementie. Het is van belang dat ook aandacht besteed wordt aan de ondersteuning van de mantelzorger zelf.

Voor de naasten van de dementerende persoon zijn er een aantal tips om beter om te gaan met de confronterende situatie:

- Probeer niet alles alleen te doen en vraag tijdig advies en hulp wanneer u voelt dat u dit nodig hebt.
- Probeer uw naaste te begrijpen in zijn of haar gedachtegang.
- Probeer problemen te voorkomen. Dit kan u o.a. doen door te zorgen dat uw naaste zo gezond mogelijk is, plezier beleeft aan de dingen die hij/zij kan doen en dat u zelf voldoende rust en ontspanning neemt.
- Probeer zo veel mogelijk voor overzicht en een vertrouwde omgeving te zorgen zodat uw naaste de wereld beter begrijpt.
- Communiceer op een duidelijke wijze door o.a. eenvoudige zinnen te gebruiken, duidelijke vragen te stellen, geen discussies aan te gaan en vooral geduldig te zijn.

Meest Recente Posts

In de kijker