BVBA apotheek Patrick Meysen

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Teken lijken op bruinzwarte speldenkopjes. Wanneer ze bloed zuigen, worden ze al snel dikker. Ze zijn vooral terug te vinden in hoog gras, in struiken en bossen. Teken zijn meestal ongevaarlijk. Er moet enkel ingegrepen worden wanneer de teek u besmet met een bacterie, nl. Borrelia burgdorferi. Slechts 10% van de teken is drager van deze bacterie. Bij een besmette tekenbeet verschijnt er een rood vlekje op de plaats van de tekenbeet dat langzamerhand groter wordt. Soms kan dit gepaard gaan met griepachtige symptomen. Als dat het geval is, moet u zo snel mogelijk naar de arts! Wanneer u een tekeninfectie niet tijdig behandelt kan dat na enkele maanden of jaren heel wat problemen opleveren aan verschillende organen zoals het zenuwstelsel, hersenen, ogen, spieren, gewrichten en het hart. Men spreekt in dit geval van de ziekte van lyme. De ziekte verloopt in drie fasen. Hoe sneller ingegrepen wordt, hoe eenvoudiger de behandeling. De basisbehandeling is een antibiotica kuur gedurende 2 à 3 weken. Volg de raadgevingen van uw arts en uw apotheker.

Wanneer u toch gebeten bent door een teek, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Verwijder de teek met een tekentang of een pincet. Het is belangrijk dat u het hoofdje meehebt. Ontsmet nadien zowel het wondje als de tekentang. Verdoof de teek niet eerst met ether of nagellak! Als u dat doet zal de teek juist eerder geneigd zijn het gif in uw lichaam te lozen. Het is belangrijk om de datum en plaats van de tekenbeet te noteren en na een maand een zelfcontrole uit te voeren. In het geval van een rode verblekende ring raadpleegt u best onmiddellijk uw arts of apotheker.

In centraal Europa kunnen teken besmet zijn met een virus. Gelukkig kunt u zich laten vaccineren tegen dat virus. Als u voor een avontuurlijke vakantie afzakt naar Centraal-Europa, informeer dan even bij uw arts of u zich moet laten vaccineren. Voor teken uit België of andere delen van Europa heeft vaccinatie totaal geen zin!

Tips
- Blijf op wandelpaden, weg van hoog gras
- Draag gesloten kledij (schoenen, lange broek, lange mouwen)
- Gebruik insectenwerend middelen op basis van DEET en breng dit meermaals per dag aan
- Controleer na de wandeling altijd uw lichaam op de aanwezigheid van teken

 Meer weten? 

Meest Recente Posts

In de kijker