BVBA apotheek Patrick Meysen

Wereldhypertensiedag

Hypertensie of hoge bloeddruk is een van de meest voorkomende aandoeningen in het Westen en is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Het hart pompt bloed door het lichaam door zich afwisselend samen te trekken en te ontspannen. Dit geeft een druk in de bloedvaten, die de bloeddruk genoemd wordt. De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter en wordt uitgedrukt in twee getallen. Het eerste getal staat voor de bovendruk, dit is wanneer het hart zich samentrekt. Het tweede getal staat voor de onderdruk, dit is wanneer het hart zich ontspant. De bloeddruk kan schommelen, dit is normaal. Tijdens inspanningen en stress stijgt de druk, bij rust daalt de druk. We spreken van hoge bloeddruk of hypertensie als de bloeddruk constant, ook bij rust, hoger is dan 140/90 mmHg.

Een hoge bloeddruk geeft zelden klachten. Slechts wanneer uw bloeddruk erg hoog is, kan u last hebben van hoofdpijn, duizeligheid, of onscherp zien. Veel mensen merken dus niets van hun hoge bloeddruk. Na lange tijd kan deze hoge bloeddruk wel meer kans geven op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct, nierziekte, aderverkalking of beschadiging van het netvlies. Hoge bloeddruk wordt niet voor niets ook wel eens een "stille doder" genoemd.

De oorzaak van een hoge bloeddruk is meestal niet gekend. Zowel erfelijkheid als levensstijl kunnen een rol spelen. Ook bij zwangerschap kan de bloeddruk verhoogd zijn. Dit moet dan zeer nauwkeurig opgevolgd worden door uw arts of gynaecoloog. Zo kunnen drop, veel zout, veel alcohol, roken, overgewicht en bepaalde medicijnen de bloeddruk verhogen. Hoge bloeddruk komt voornamelijk voor bij mensen boven de veertig, want de bloedvaten worden minder elastisch bij het ouder worden.

Hoge bloeddruk valt meestal niet te genezen, maar kan wel onder controle worden gehouden door onder andere een wijziging in uw levensstijl en/ of een behandeling. Er zijn heel wat geneesmiddelen beschikbaar die de bloeddruk kunnen verlagen. De arts maakt hier een keuze uit aan de hand van een aantal criteria. Soms worden er meerdere geneesmiddelen gecombineerd om zo de bloeddruk te normaliseren. Het is heel belangrijk dat u deze medicatie dagelijks blijft nemen, tenzij uw arts dit wijzigt.

Tips om uw bloeddruk correct te meten:

- Uw bloeddruk wordt best gemeten op vaste tijdstippen van de dag in een rustige en aangename omgeving.
- Laat uw arm ontspannen op taflel liggen.
- Meet uw bloeddruk steeds aan dezelfde arm.
- Bij voorkeur meet u ten minste één uur na de maaltijd. Let er ook op dat u een halfuurtje voor de meting niet rookt en geen cafeïnerijke dranken drinkt. Zij doen namelijk uw bloeddruk stijgen.
- Tijdens het meten mag u niet spreken of bewegen, want dat beïnvloedt de meting.
- Wacht best 5 minuten vooraleer u een tweede meting doet
- Bewaar uw gegevens. Dit kan in het geheugen van uw bloeddrukmeter of u kan ze noteren. Deze waarden geven de arts veel informatie voor het opvolgen van uw behandeling.


http://www.apotheekmeysen.be/nl/default/1004474/Medisch%20A-Z/Ziektebeelden/Hoge%20bloeddruk.aspx

Meest Recente Posts

In de kijker