BVBA apotheek Patrick Meysen

Anti-tabakdag

We weten natuurlijk al lang dat roken ongezond is, zowel voor de roker zelf als voor de mensen rondom hem/haar. Tabaksrook bevat namelijk meer dan 3000 schadelijke stoffen waarvan er 43 kankerverwekkend zijn! De gevolgen van tabaksverslaving zijn dan ook niet te overzien. Dit kan leiden tot aandoeningen van de luchtwegen, hart- en vaatziekten, een verhoogd risico op longkanker en andere kankers. Mensen in de omgeving waar gerookt wordt, worden telkens ongewild aan dezelfde risicofactoren blootgesteld! Passief roken is nog schadelijker dan men aanvankelijk dacht. Vooral kinderen zijn extra gevoelig voor de verschillende toxische stoffen aanwezig in tabaksrook. Tijdens de zwangerschap is roken ook niet zonder risico. Als een zwangere vrouw rookt of meerookt (=passief roken), kan dit ernstige gevolgen hebben voor de baby. Hierbij denken we vooral aan vroeggeboorten, lichtgewicht baby's en andere risico's.

Roken is verslavend. Je raakt gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine (=lichamelijke afhankelijkheid) en aan de gewoonte te roken (=geestelijke afhankelijkheid). De lichamelijke afhankelijkheid veroorzaakt ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken zoals angst, nervositeit, concentratiestoornissen, hoofdpijn, slaapstoornissen, verstopping en een verhoogde eetlust. De geestelijke afhankelijkheid is minder zichtbaar. Uw sigaret is eigenlijk uw maatje. U steekt er een op bij verdriet, vermoeidheid, stress, of bij dagdagelijkse handelingen als koffiedrinken of thuiskomen van uw werk. En het zijn net deze gewoontes die moeilijk te doorbreken zijn.

Rookstopmedicatie kan de ontwenningsverschijnselen verzachten of de zin naar een sigaret onderdrukken. Uw eigen motivatie om te stoppen en een actieplan om uw gewoontes te veranderen zijn ook heel belangrijk om succes te boeken. Laat u vooral niet ontmoedigen door te denken: "Ik rook nu zolang dat stoppen toch geen zin meer heeft". Vanaf de eerste momenten dat u gestopt bent, begint het lichaam de schade te herstellen. Op elke leeftijd loont het dus de moeite om te stoppen! Er bestaan geneesmiddelen die nicotine bevatten en zo de ontwenningsverschijnselen verminderen. Er zijn verschillende systemen beschikbaar zoals kauwgom, pleisters, smelttabletten onder de tong en zuigtabletten. Daarnaast bestaan er ook geneesmiddelen die geen nicotine bevatten en de drang om te roken verminderen. Bespreek samen met uw arts of apotheker welk middel voor u het best geschikt is. Er zijn helaas geen mirakel medicijnen!

De Belgische mutualiteiten zijn zich bewust van het belang van rookstop en de positieve invloed ervan op de gezondheidsuitgaven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze extra tegemoetkomingen voorzien voor mensen die aan de hand van medicatie en/of rookstopbegeleiding de sigaret proberen te bannen. Informeer bij uw mutualiteit of deze in de kosten tussenkomt!

Er bestaan verschillende zelfhulpgroepen of infolijnen waar u terecht kan met al uw vragen om te stoppen met roken zoals op de lijn tabakstop 0800/111 00 of op de website, http://www.tabakstop.be/rokers/home. U kan er ook voor kiezen om u tijdens het stoppen met roken individueel te laten begeleiden door een tabacoloog, om uw slaagkansen te verhogen.

Stoppen met roken, denk aan uzelf en aan de mensen rondom u!


http://www.apotheekmeysen.be/nl/default/1005223/Medisch%20A-Z/Dossiers/Rookverslaving/Stoppen%20met%20roken.aspx

Meest Recente Posts

In de kijker